Uit: Autocar, 29 maart 1973.
Door: A.D. Shanks.
Vertaling: Bram Visser, 1999.

BAVARIAN BOMBSHELL

ALPINA BMW 3.0 Si

Er bestaat in Europa een elite van tuningbedrijven die, in samenwerking met de fabrikant van de auto van hun keuze, in staat is zich exclusief te concentreren op de productie van high performance versies van slechts één merk auto. Men denke aan Abarth in verbinding met Fiat, Broadspeed met Ford, en in het geval van BMW is de naam Alpina algemeen bekend geworden.

Deze ondernemende Duitse firma, die ooit is begonnen in een naaimachinewinkel, kan terecht trots zijn op haar positie van grootste leverancier van tuningonderdelen voor het BMW modellenprogramma. Alpina heeft het probleem dat BMW al zijn eigen high performance versie van elk van zijn modellen produceert. Het is daarom onvermijdelijk dat Alpina de nodige problemen moet overwinnen om het orgineel te verbeteren.

Dit is zeker het geval met de 3.0 Si sedan waarvan we onlangs gelukkig genoeg gebruik mochten maken. In standaard vorm is deze vijfzits sedan reeds in staat vanuit stilstand naar 160 km/h te accelereren in slechts 20,8 s en hij heeft een topsnelheid van meer dan 210 km/h, zodat sommigen stellig de noodzaak zullen betwijfelen van verbetering van deze reeds zeer indrukwekkende cijfers.

Het antwoord waarmee Alpina tevoorschijn komt, is even radicaal als duur, en Alpina heeft geen reputatie gespaard om te komen tot wat zij beschouwen als de ultieme BMW sedan.

De computergestuurde Bosch brandstofinjectie is verdwenen en vervangen door het eenvoudigere Kugelfischer systeem dat de onbetaalbare eigenschap heeft afstelbaar te zijn. Verdwenen zijn ook de beroemde bekervormige verbrandingsruimtes ten faveure van bolvormige die beter passen bij de speurtocht naar puur vermogen. De standaard koppeling is ook vervangen door een sterker exemplaar, en de remschijven zijn ook dikker in het licht van het toegenomen prestatiepotentieel.

Tot zover de onderdelen die zijn vervangen, nu degene die slechts moesten worden aangepast. Om te beginnen met de motor: naast de andere verbrandingsruimtes zijn de kleppen veranderd, terwijl de compressieverhouding van 9,5 tot 10,5 : 1 werd vergroot. Een nokkenas met een overlap van 300° en een uitlaatsysteem met een vergrote diameter completeren het werk onder de motorkap. De wielophanging is aanzienlijk gewijzigd, het duidelijkst achter. Rondom zijn stuggere veren en Bilstein dempers gemonteerd en een licht negatief camber vóór wordt gecombineerd met een behoorlijk negatief camber achter. De stabilisatoren zijn verstelbaar over een breed bereik en daardoor is het mogelijk de handelingskarakteristiek van de auto aan de persoonlijke smaak aan te passen.

De rest van het Alpina pakket bestaat uit een set prachtig gemaakte 7 inch brede magnesium velgen met daar omheen brede 195/70-14 Michelin XVR banden, een kleine zwarte glasvezel voorspoiler, een differentieel met gelimiteerde slip, een elektrische fan, een grotere eindoverbrenging van 3,25 : 1, en de motor heeft een toerenlimiet van 7100/min-¹ in plaats van de 6500 van de standaard 3.0 Si.

Op de weg spreidt de Alpina 3.0 Si dezelfde Jekyll en Hyde karaktertrekken ten toon als de standaard versie, alleen nog iets meer. Ondanks de uitgebreide motortuning die nodig was om het vermogen van 200 naar 250 DIN-pk te laten stijgen, is er een totale afwezigheid van temperament, zelfs na langdurig rijden in langzaam verkeer, en de motor is altijd gereed om moeiteloos te presteren bij de lichtste aanraking van het gaspedaal. Maar als hij vrij baan heeft, is de auto pas echt in zijn element.

Bij 110 km/h terugschakelen naar de derde versnelling maakt het mogelijk om tot 160 km/h door te trekken in minder dan 9 s terwijl doorschakelen naar de vierde versnelling 190 km/h op de klok brengt in nog eens 14 s. Dit soort prestaties wordt meestal geassocieerd met auto’s die twee keer zoveel motorinhoud hebben als de BMW, waarvan er weinig zijn die ook het vijfzits comfort van deze sedan hebben. Het verbruik is niet zo hoog als je zou denken.Ons gemiddelde van 1 op 6,5 is opmerkelijk voor een auto met deze prestaties en van deze afmetingen.

Het communicatieve gedrag van deze erg grote auto was een openbaring. Er zit een strak gevoel in het hele onderstel, wat een harde ride geeft op slechte wegen of bij lage snelheden. Als de snelheid wordt opgevoerd, boezemt de stevige, goed gedempte ophanging zeer veel vertrouwen in het vermogen van de auto weg te weten met welke combinatie van wegdek of onregelmatigheid dan ook. Het zalige dikomrande stuurwiel maakt kleine koerswisselingen mogelijk met kleine polsbewegingen. Het neutrale gedrag kan naar wens in overstuur worden omgezet en binnen de limieten kan elke hoeveelheid vermogen worden uitgebalanceerd door snel te sturen.

Het is moeilijk te geloven dat de besturing is bekrachtigd, want het gevoel dat aan de handen wordt doorgegeven is precies goed. Als je deze erg grote auto moeiteloos in een krappe parkeerplaats manoeuvreert, realiseer je je pas dat je niet alléén verantwoordelijk bent voor het resultaat.

De versnellingsbak van deze Alpina versie heeft dezelfde overbrengingsverhoudingen als de standaard 3.0 Si, maar door de montage van een eindreductie van 3,25 : 1 (in plaats van 3,45) daalt het motortoerental bij hoge kruissnelheden. Het is belangrijk te vermelden dat de indrukwekkende acceleratie van de Alpina niet het resultaat is van een sprintreductie. De auto is goed in staat de hele dag te kruisen met meer dan 190 km/h zonder veel herrie of poeha. Hoewel de versnellingen ruim zijn gespatieerd, maskeert de brede vermogensband de gaten effectief. De enige kritiek die we op de versnellingsbak kunnen hebben, betreft het behoorlijke geratel van de tussenas. Dit valt het meest op als er in de derde of vierde versnelling wordt geaccelereerd bij minder dan 1800 toeren en is er de oorzaak van dat we geen acceleratiecijfers vanaf 30 km/h hebben in de hoogste versnelling. Toch zouden wij als eersten in de rij staan als er een close-ratio vijfversnellingsbak beschikbaar zou komen.

Net als de Bosch benzine-injectie van de 3.0 Si heeft het Kugelfischer systeem van de Alpina geen enkele vorm van mengselverrijking, en om de auto te starten volstaat het de sleutel om te draaien. Na een aantal inleidende sputteringen pakt de motor meestal op, maar als voorzorg moet je de eerste halve minuut niet te veel gas geven. Wat je nooit moet doen is het gaspedaal aanraken tijdens het starten van de auto, of de motor nu warm of koud is. Uit onze ervaring blijkt dat de afstelling van de injectie het kritieke punt is voor een gemakkelijke start.

De standaard 3.0 Si stoelen zijn voldoende comfortabel, maar bieden onvoldoende zijdelingse steun voor de extreem hoge bochtsnelheden waartoe de auto in staat is. De testauto was voorzien van driepunts rolgordels die ervoor zorgen dat je je niet strak hoeft vast te snoeren. Het is vreemd dat er geen goede kuipstoelen zitten in een auto van dit kaliber, nog even afgezien van de prijs. Gezien het comfort en de uitrusting komt de Alpina dicht in de buurt van de hoge standaards van de gewone 3.0 Si, waarbij het ruime interieur meer dan genoeg plaats biedt voor vier of vijf volwassenen en hun bagage.

Om de prestaties van deze auto in perspectief te plaatsen, moeten we kijken naar de echt exotische moderne auto’s om er een paar te vinden die even snel zijn in acceleratie of topsnelheid. Zijn prestaties zijn bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van de Jensen SP, maar hij is sneller dan de Mercedes-Benz 300 SEL V8. De acceleratie vanuit stilstand tot 96 km/h is identiek aan die van de Morgan +8 en de topsnelheid is ongeveer 30 km/h hoger dan die van de Jaguar XJ6. Misschien het treffendste vergelijk van allemaal is met de Maserati Bora, die slechts 0,2 s sneller is tot 96 km/h en minder dan 2 s sneller tot 128 km/h.

Natuurlijk zijn deze prestaties niet goedkoop. De kosten van het complete Alpina pakket bedragen £ 2.700 die boven op de standaardprijs komen, wat de "showroomprijs" op bijna £ 7.000 brengt.

Maar, het is mogelijk om de onderdelen voor de ombouw apart te kopen. De onderdelen voor de ophanging kunnen worden gekocht aan de balie van de concessionarissen en zullen binnenkort beschikbaar zijn bij een select aantal dealers in den lande. BMW staat er op dat de dealers die onderdelen zelf monteren.

Momenteel moet de 250 pk Alpina motor worden op- en ingebouwd door Alpina in Duitsland voordat de auto wordt geïmporteerd, dus moeten er invoerrechten over worden betaald. Voor sommigen zou het een alternatief kunnen zijn de 3.0 Si motor hier (in Groot-Britannië) te laten blueprinten. Het eindresultaat is misschien niet zo goed als bij een gemodificeerde motor, maar de concessionarissen spreken over ongeveer 10% lagere kosten.

Tenslotte moeten we vermelden dat de Alpina 3.0 Si een door en door praktische aanbieding is en dat, terwijl we hebben uitgeweid over de prestaties die de auto levert, dit niet ten koste is gegaan van een merkbaar verlies aan flexibiliteit noch aan weggedrag ten opzichte van de standaard auto.

 

Acceleratie                            Alpina-BMW 3.0 Si                  BMW 3.0 Si

0 –   30 mph ( 48 km/h)                        2,6 s                                        2,8 s
0 –   40 mph ( 64 km/h)                        4,0                                           4,2
0 –   50 mph ( 80 km/h)                        5,3                                           5,8
0 –   60 mph ( 96 km/h)                        6,7                                           7,4
0 –   70 mph (112 km/h)                       9,1                                           10,0
0 –   80 mph (128 km/h)                       11,8                                         12,9
0 –   90 mph (145 km/h)                       14,6                                         15,9
0 – 100 mph (161 km/h)                       17,8                                         20,8
0 – 110 mph (177 km/h)                       23,4                                         27,3
0 – 120 mph (193 km/h)                       31,4                                         37,0
¼ mijl (402 m) met staande start        15,3 (151 km/h)                        15,7 (143 km/h)
1 km met staande start                        27,9 (188 km/h)                        28,7 (179 km/h)
Topsnelheid                                         225 km/h                                 212 km/h

Brandstofverbruik                             1 op 6,5                                   1 op 6,2