M1 RACEVERSIE

 

GANGMAKER

 

Uit: auto motor und sport 6/1978. Door: Norbert Haug. Vertaling: Bram Visser, 2005.

 

BMW Motorsport GmbH, dochterbedrijf van de Bayerische Motorenwerke, is van gedachten veranderd. De sportafdeling, in onmiddellijke nabijheid van het moederconcern gehuisvest, bouwt een auto speciaal voor de autosport.

De middenmotorracer, die de aanduiding E26 draagt, zou volgens het oorspronkelijke tijdplan al geruime tijd gebouwd worden en wel bij de Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini.

BMW AG zelf heeft geen capaciteit vrij voor de bouw van de sportwagen. Lamborghini beschikt over de modernste automobielproductiefaciliteiten, maar zit in een financiële crisis. ‘Desondanks”, verzekert Jochen Neerpasch (39), directeur van BMW Motorsport GmbH en vader van het E26-idee, ‘blijft alles bij het oude. De productie van de middenmotor-BMW vangt in de herfst bij Lamborghini aan, de eerste raceversie van de wagen zal reeds dit jaar kunnen worden ingezet, mogelijkerwijs in november in Zuid-Afrika, bij races in Kyalami.’

Deze raceversie presenteerde Neerpasch samen met presentator Dieter Kürten in ZDF-Sportstudio reeds aan een miljoenenpubliek. Omdat de vakpers eraan twijfelde dat BMW het middenmotorproject met nadruk bespoedigt, kozen de Beiers de vlucht naar voren. Na de eerste foto’s van de seriewagens, die afgelopen herfst openbaar werden gemaakt, maakt BMW Motorsport GmbH nu goede sier met de Groep 4(speciale GT)-versie  van de Beierse sportwagen.

‘Deze auto ziet er nauwelijks anders uit dan de standaard auto’, karakteriseerde Neerpasch de opzienbarende auto, die door de Münchense spuiter Maurer deskundig versierd werd met de BMW Motorsport-kleuren (rood, paars, blauw).

Racen kan de in Sportstudio ruim 14 minuten lang gepresenteerde racer echter nog niet, maar volgens Neerpasch zullen begin april de eerste testritten beginnen.

De lang verwachte auto zal dan volgend jaar als Groep 5(speciale productiewagens)-versie in het wereldkampioenschap voor merken worden ingezet en met meer dan 800 turbo-pk een topsnelheid van 350 km/h bereiken.

De nu voorgestelde Groep 4-versie stelt zich met minder vermogen tevreden: 470 pk uit 3,5 liter cilinderinhoud. Het straatmodel van de middenmotorwagen echter zal 270 pk sterk zijn en eveneens 3500 cm³ hebben. Tot 1980 zullen er 800 wagens worden geproduceerd.

Dat de Groep 4-coupé ook in de rallysport zou kunnen opduiken, wordt door BMW Motorsport GmbH bevestigd. ‘Als zich in de rallysport een concurrentiesituatie tussen Porsche en Mercedes zou aftekenen, zoals dit jaar bij de Safari Rally, zou de inzet van een BMW-fabriekswagen denkbaar zijn’, informeert BMW-sportwoordvoerder Karlheinz Hufstadt.

Als projectleider is zowel voor de serie- als voor de beide raceversies Dipl.Ing. Martin Braungart (38) verantwoordelijk. De Zwaab zal de productie van de E26 samen met Lamborghini chefconstructeur Raimondi bewaken.

De prijzen van de drie door BMW aangeboden versies van de middenmotorsportwagen liggen nog niet vast, hoewel er in München veel vragen binnekomen en geïnteresseerden met bestellingen bezig zijn.

De straatversie zal rond de 100.000 mark kosten, de Groep 4-auto 120.000-140.000 mark, de 800 pk sterke turboracer echter zeker meer dan 200.000 mark.

‘De vraag is groot’, weet Hufstadt, ‘al vóór de tv-presentatie zouden we 20 van deze wagens hebben kunnen verkopen.’

 

 

OVERIGE BMW