KLASSIEKERS VAN MORGEN: BMW 7-SERIE

HOOGSTE TREDE

Uit: Motor Klassik 1/1986. Door: Mike Vertaling: Bram Visser, 2005.

Veel enthousiasme, een beetje gevoel en natuurlijk een paar feiten geven de doorslag voor het Motor Klassik-predikaat: ‘Klassieker van morgen’. De redactie wil met deze serie niet alleen maar enthousiasmeren, maar ook discussies oppoken. Bent u het met ons eens of heeft u een andere mening, schrijft u ons dan.

 Ze proberen het al meer dan 30 jaar, maar het lukt ze niet. De tegenstander uit Stuttgart-Untertürkheim is steeds een lengte voor. BMW heeft met zijn vlaggenschepen niet echt geluk.

Daarbij zijn de modellen van de actuele 7-serie toch serieuze alternatieven voor de producten van de Neckar. Sinds 1977, het introductiejaar van de nieuwe Münchense nobelklasse, zijn van de verschillende versies van de grote BMW tegen de 275.000 exemplaren gebouwd.

De bouwkwaliteit voldoet ook aan de hoogste eisen, de motoren en ook de prestaties laten nauwelijks te wensen over (afgezien van zijwindgevoeligheid).

Voor degenen die uit principe geen voortbrengsels uit Zwaben rijden, voor degenen die niet de goede ster op alle straten wil (re)presenteren, voor diegenen is er eigenlijk maar één alternatief: BMW.

Zo is het met de 7-serie net zoals 30 jaar geleden al met de modellen 501 en 502: ze hebben hun marktniche, maar een echte bedreiging voor de producten van Daimler-Benz zijn ze niet.

Daarbij waren de ronde grote limousines destijds de eerst automobielen, die in het naoorlogse Duitsland met een moderne achtcilindermotor gebouwd werden. De extreem rustige loop van die machine was dan ook in tests uit die tijd een welwillend opgemerkte eigenschap. De producten van de concurrentie uit Stuttgart bedienden zich destijds van solide zescilindertechniek.

Thans, meer dan een kwart eeuw later, is het constructieve wereldbeeld der beide firma’s precies andersom: terwijl bij Mercedes de limousines van de hogere klasse zijn voorzien van achtcilindermotoren, zorgen in de 7-seriemodellen van BMW zescilinders voor smeuïge aandrijving.

De voor volgend jaar geplande introductie van een nieuwe 7-serie bij BMW zal dan een verdere groei van de motorenstrijd betekenen: de Beiers zullen in hun grote wagen dan een twaalfcilinder installeren. Ingewijden vermoeden echter nu al dat Daimler-Benz bliksemsnel zal volgen, een Mercedes-twaalfcilinder zou ook al klaar zijn.

Maar terug naar de BMW 7-serie. “BMW’s … moeten geen sportwagens zijn, maar comfortabele, in elk geval snelle, veilige reiswagens voor vijf tot zes personen.” Deze zin, die ook van toepassing is op de huidige nobelklasse van de Beiers, stond in een tekst over de oudere broer, de 502, in das auto, motor und sport 8/1957 te lezen. Aan deze filosofie is tot op heden niets wezenlijks veranderd.

Het interieur van de 7-serie verspreidt een decent-luxueuze sfeer, er is keuze uit drie verschillende uitvoeringen. Daarbij maakt de houten betimmering aan dashboard en middenconsole, in combinatie met veloursstoffen, een bijzonder degelijke indruk.

De motorkarakteristiek voldoet evenzeer aan de eisen, die er aan een reislimousine worden gesteld, als de zojuist vermelde interieuruitrusting en de afstemming van het onderstel. De wens om sportief te rijden, die door de andere producten uit München wordt vervuld, moest in het geval van de 7-serie vergeten worden. Hier gaat het niet om een straf geveerde, onstuimige rijstijl, maar om zacht gedempt reiscomfort. Dit, in combinatie met een hoge bouwkwaliteit, kan ook kritische geesten tevreden stellen.

Voor degenen die op zoek zijn naar een goed afgewerkte limousine met een luxe uitstraling, en voor degenen die zich zeer bewust van het Mercedes-image willen afkeren, is de grote BMW zeker de juiste keuze – nu en ook over een paar jaar. Het valt te verwachten dat midden jaren 90 de 7-serie van BMW bij klassiekervrienden in hogere aanzien zal staan dan de producten van de Stuttgarter concurrent. Alleen al het duidelijk lagere productieaantal ondersteunt dit vermoeden.

Onderdelenproblemen zijn, ook als de serie in de nabije toekomst niet meer wordt gebouwd, ook tot in de volgende eeuw niet te verwachten. Het BMW-dealer en werkplaatsennetwerk is dicht geweven.

Motor Klassik gelooft dat de auto’s van de 7-serie in de toekomst tot echte klassiekers kunnen worden - als historisch document van weer een poging van BMW om de machtspositie van Daimler-Benz op het gebied van grote reislimousines te breken.

 

 E23 TESTBERICHTEN