RIJERVARINGEN MET DE BMW 2500

Uit: Autokampioen 2/1969.

Met de toevoeging van een tweetal topmodellen aan een serie, die op ziczelf al recht tot het hart van de verwende automobilist spreekt, geeft BMW duidelijk te kennen haar ontplooiing vooral in een hogere prijsklasse te zoeken. Een klasse, waarin het handhaven van hoge kwaliteitsnormen nu eenmaal gemakkelijker is dan in de meer populaire prijsklassen, eenvoudig omdat de hiermee gepaard gaande kostenfactor in het eerste geval een verhoudingsgewijs minder nadrukkelijke rol speelt.
Voor deze nieuwe modellen moet men wel heel diep in de geldbuidel tasten, maar kennelijk bestaat er desondanks een rele markt voor, gezien ook het opschuiven bij andere merken naar een steeds hogere prijsklasse.
Het karakter van de langer bestaande BMW-modellen vinden we ook weer in deze nieuwe typen terug, waarbij het sportieve element iets teruggedrongen is ten gunste van wat meer comfort. Ook het interieur is wat ruimer, nochtans kan men zeker gezien de klasse waarin zij thuishoren niet van grote wagens spreken.
Wat echter duidelijk naar voren komt en dat is typerend voor het BMW-karakter is de geslaagde combinatie van prestaties en rijeigenschappen enerzijds en het comfort anderzijds. Opvallend is ook het gemak, waarmee deze wagens zich laten sturen en laten manoeuvreren, zulks in tegenstelling tot vele andere autos van dit formaat, waarbij het accent sterk op comfort en/of representatie ligt en die eigenlijk alleen op de grote weg tot hun recht komen.
In constructief opzicht onderscheiden deze nieuwelingen zich slechts weinig van de andere BMWs. De motor kreeg er twee cilinders bij, maar de bouwwijze is dezelfde. Dit geldt eveneens voor het onderstel, dat alleen bij de voortrein enkele detailverschillen vertoont.
In deze serie brengt BMW drie modellen. Wij reden de standaarduitvoering met een 2,5 liter motor; daarnaast is er nog een 2,8 liter versie, die ng sneller is en is uitgerust met een automatische niveauregeling, welke laatste op de 2,5 liter als extra kan worden verkregen. Beide wagens zijn ook met stuurbekrachtiging leverbaar, maar als gevolg van de hiervoor even aangestipte wijziging aan de voorwielophanging is de besturing bij lage rijsnelheden ondanks de grote voorasbelasting weliswaar niet uitgesproken licht doch zeker niet hinderlijk zwaar zonder bekrachtiging. In een vroeger stadium konden wij even met een ander exemplaar met stuurbekrachtiging rijden, waarbij bleek, dat dan het wegcontact wat minder positief is; en juist een goed wegcontact verschaft de zekerheid die bij het rijden met hoge snelheden zo gewenst is. Daarom menen wij, dat de voordelen van stuurbekrachtiging in dit geval niet tegen de nadelen opwegen.
Het derde model in de serie is de al langer bestaande coup, die thans nog uitsluitend met de 2,8 liter motor wordt geleverd.

Motor
Watergekoelde, voorin geplaatste zescilinder-in-lijn. Identieke constructie als viercilinders, met bovenliggende nokkenas en gekantelde opstelling. Wisselstroomgenerator; zelfdenkende ventilateur; twee tweetraps carburateurs.
Cilinderinhoud 2494 cc. Vermogen 170 SAE-pk (= 150 DIN-pk) bij 6000 omw/min. Koppel 21,5 mkg bij 3700 omw/min. Specifiek vermogen 68,2 pk/l, een tegenwoordig normale en zeker niet zo hoog opgeschroefde waarde, dat de levensduur van de motor erdoor in het gedrang komt. Zeer laag, specifiek gewicht, 7,9 kg/pk, hetgeen indrukwekkende prestaties doet verwachten.

Prestaties
Op bijzonder hoog niveau. Topsnelheid 197 km/h, hoger dan de fabriek opgeeft (190 km/h), hetgeen vooral in deze regionen een opmerkelijk verschil betekent. Zeer snelle en moeiteloze acceleratie vanuit stilstand. Ongeacht in welke versnelling men rijdt, de motor blijft trekken, ook ver boven 100 km/h. Pas bij circa 160 km/h merkt men, dat het wat minder fel gaat. Die 160 km/h worden ruim binnen de 30 seconden bereikt, een prestatie, waaraan menige rasechte sportwagen niet kan tippen.
Ook in de vierde versnelling (bereik 30 tot 197 km/h!) presteert de motor enorm veel zelfs binnen het gebied tussen 140 en 160 km/h. Veel schakelen derhalve absoluut geen vereiste; hoogste versnelling is in stadsverkeer goed te gebruiken.

Brandstofverbruik
Niet gering, maar afmetingen en prestaties in aanmerking genomen zeker niet abnormaal hoog. De tankinhoud bedraagt overigens niet voor niets 75 liter!
Het gemiddelde verbruik is vanzelfsprekend zeer afhankelijk van de eisen, die men stelt (aangenomen, dat het verkeer het stellen van hoge eisen toelaat!). Normaliter zal men moeten rekenen op een verbruik in de orde van grootte van 1 op 6 tot 1 op 8.

Transmissie
Volledig gesynchroniseerde vierversnellingsbak met uitstekend werkende en weinig weerstand biedende synchromeshes. Het hierbij toegepaste systeem is anders dan bij de andere BMW-modellen, waardoor de 2500 veel lichter schakelt. Zeer kort pookje op middentunnel, goed onder handbereik. Voor een vloerschakeling is bediening wat indirect.
Koppeling komt zeer soepel in aangrijping eb vergt slechts weinig pedaalkracht.

Besturing
Voldoende direct wat indirecter echter dan bij andere modellen en zeer precies. Wegcontact blijft tot op hoge snelheden goed behouden en wordt pas vlak onder topsnelheid wat vager. Stuurwielbediening vraagt wat meer inspanning dan gebruikelijk is bij autos uit deze klasse, maar hinderlijk is dit niet. Vrijwel neutraal stuurkarakter.

Koersvastheid op rechte weg
Zeer goed. Oneffenheden hebben enige invloed op de koers, zijwind alleen bij zeer hoge snelheden en dan nog slechts in lichte mate. Bijzonder rustige besturing, die een positieve bijdrage tot het algehele comfort levert.

Gedrag in bochten
Eveneens uitstekend. Opmerkelijk is, dat achteras ondanks enorme motorkoppel nauwelijks tot uitbreken is te brengen. Dribbelverschijnselen werden niet geconstateerd. Overhellen van carrosserie iets sterker dan men zou verwachten, zonder echter storend te zijn.

Handelbaarheid en bediening
Ruim uitzicht dank zij vrij hoge zitpositie, groot glasoppervlak en lage motorkap. Wagencontouren voor en achter goed waarneembaar. Algehele bediening licht en gemakkelijk, alleen besturing wat zwaarder dan normaal. Vlot manoeuvreerbaar in stadsverkeer.
Bedieningsapparatuur goed onder handbereik. Alles bij elkaar een wagen, waarin men zich onmiddellijk thuis voelt. Vlotte starter (automatische choke).

Vering
Goed gekozen compromis tussen soepel en stug, maar misschoen in sommiger ogen net iets te veel naar de stugge kant. Kleine zowel als grote oneffenheden worden goed verwerkt, in het bijzonder bij hoge snelheden.

Algeheel comfort
Uitgesproken goed. Motor is over gehele toerenbereik bijzonder stil, de banden zijn nauwelijks hoorbaar, maar wel speelt windgeruis een rol, en niet slechts op de allerhoogste snelheden (in welk geval men er zeker niet over mag vallen bij de gegeven mogelijkheden van deze wagen), doch ook alreeds vanaf 120 km/h. Hinderlijk is in dit verband een wat te groot woord, maar bij een dergelijke wagen mag men ook in dit opzicht hoge eisen stellen.
De uitstekende zit en de rustige besturing dragen eveneens het hunne bij tot dit gunstige oordeel over het algehele comfort.

Remmen
Rondom schijfremmen, gescheiden circuits, bekrachtiging en remkrachtbegrenzer in leiding naar achterwielen. Bereikbare vertraging zeer hoog; geen neiging tot blokkeren bij voor- of achterwielen, wagen blijft keurig in rechte spoor.
Pedaalkracht zeer precies te doseren. Gescheiden circuits zodanig uitgevoerd, dat altijd beide voorwielen op tenminste halve kracht blijven remmen.

Carrosserie
Vierdeurs, zelfdragend. Vormgeving minder eigen karakter dan bij andere BMW-modellen, echter wel modern van lijn. Degelijke en welverzorgde afwerking.

Interieurruimte
Voor- zowel als achterin voldoende, maar - zoals reeds werd opgemerkt niet overmatig voor een wagen in deze klasse. Voorstoelen in toereikende mate naar achteren verstelbaar.

Bagageruimte
Keurig afgewerkt koffercompartiment van dusdanige afmetingen, dat gehele standaard kofferset (van 350 liter) er vlot in kan. Mooie vlakke vloer met ter rechterzijde een handig bakje voor gereedschap e.d.; reservewiel ligt onder de vloer.
Op cardantunnel bak voor kleine spullen, voorts ruim dashboardkastje, tassen in rugleuningen van voorstoelen en aflegmogelijkheden bovenop dashboard.

Veiligheid
Uitstekende rijeigenschappen en dito remmen, met gescheiden circuits. Geen uitspringende delen op kniehoogte. Bevestiginsgvoorzieningen voor gordels. Geen kindersloten op achterportieren.

Zitplaatsen
Voorin gescheiden stoelen met volledig verstelbare rugleuningen. Tamelijk hoge zitpositie. Rugleuningen nogal vlak, maar bij deze uitvoering met stoffenbekleding desondanks voldoende steun in zijdelingse richting. Uitklapbare armsteun midden op achterbank.

Dashboard
Maakt welverzorgde indruk, met zeer duidelijk afleesbare snelheidsmeter en toerenteller. Meters voor benzinevoorraad (in combinatie met lampje) en voor koelwatertemperatuur.; controlelampjes voor laadstroom, oliedruk, aangetrokken handrem (betr. lampje licht ook op, indien remvloeistofniveau te laag wordt), clignoteurs en ingeschakelde achterruitverwarming. Deze laatste behoort echter niet tot de standaarduitvoering, hetgeen op zn zachtst gezegd zeer merkwaardig is. Dagteller; klokje (niet afleesbaar voor bestuurder!). Lichte reflectie in voorruit.

Verwarming en ventilatie
Kachelcapaciteit ruimschoots voldoende, maar temperatuur niet zo handig te regelen. Rechtstreekse toevoer van buitenlucht en afzuiging uit interieur. Bediening van instel- en regelapparatuur niet erg voor de hand liggend en vraagt wel enige studie. Traploos regelbare ventilator.

Verlichting en signalering
Hoofdverlichting met uitstekende lichtopbrengst. Dubbele koplampen; groot- zowel als dimlicht met halogeenlampen. Goed waarneembare stadslichten (de op de testwagen gemonteerde bermlampen waren extras).
Dimschakelaar (tevens voor grootlichtsignalering) aan stuurkolom. Interieurverlichting (n lichtpunt) werkt over beide voorportieren. Parkeerlicht over contactslot en clignoteurschakelaar geschakeld. Achteruitrijlampen. Regelbare dashboardverlichting. Lichtpunt in stuurkolom voor verlichting contactslot. Verlichting in kofferruimte en dashboardkastje. Waarschuwingsknipperlicht.

Standaarduitrusting
Sloten op beide voorportieren. Handgrepen voor passagiers. Kledinghaakjes. Ruitenwissers (twee snelheden) nemen ook bij hoge rijsnelheden goed af; schakelaar hiervoor gecombineerd met clignoteurarm, maar keuzeschakelaar voor wissersnelheid op dashboard. Ook ruitensproeier wordt met clignoteurarm bediend, waarbij tevens de wissers enkele slagen maken. Binnenspiegel met anti-verblindingsstand en buitenspiegel. Aansteker en stuurslot met doorstart-blokkeerinrichting. Bekleding ten dele stof, ten dele kunstleer.
Geredschap: drie steeksleutels, waterpomptang, schroevendraaier, wielmoersleutel, bougiesleutel.

Conclusie
Met deze BMW krijgt men zo ongeveer alles wat men als automobilist kan verlangen: prestaties, comfort, rijeigenschappen, uitrusting en afwerking, alles van de bovenste plank. De prijs daarvoor is verre van laag en bovendien moet men op fikse benzinerekening voorbedacht zijn. Maar wie dat alles ervoor over heeft en kan betalen! - , krijgt dan ook wl een auto.

Sterke en zwakke punten
+ Uitmuntende prestaties
+ Uitstekende rijeigenschappen
+ Uitstekende remmen
+ Zeer comfortabel
- Sterk windgeruis bij relatief lage rijsnelheden

Prijzen
BMW 2500 19.950,-
BMW 2800 22.500,-
BMW 2800 CS 30.000,-

Topsnelheid (km/h)

197

Acceleratie in s

0 60 km/h

  3,9

0 80 km/h

  6,4

0 100 km/h

  8,9

0 120 km/h

12,6

0 140 km/h

18,2

0 160 km/h

27,0

0 500 m

19,0

0 1000 m

30,9

Souplesse (in IV) in s

  60    80 km/h

4,4

  80 100 km/h

4,6

100 120 km/h

5,5

120 140 km/h

6,5

Snelheidsbereik in versnellingen (km/h)

I

0    45

II

0    90

III

15 140

IV

30 - 197

Geluidsniveau in wagen (dBA)

  60 km/h

62

  80 km/h

68

100 km/h

72

120 km/h

75

140 km/h

78

160 km/h

81

topsnelheid

86

Brandstofverbruik (l/km)

  60 km/h

1:13,7

  80 km/h

1:12,5

100 km/h

1:10,9

120 km/h

1:9,1

140 km/h

1:7,6

160 km/h

1:6,4

E3 TESTBERICHTEN