STRIJKLICHT

Rijden met de BMW Alpina B6 – 3-serie met 2,8 liter zescilinder

Uit auto motor und sport 17/1983. Door Werner Schruf. Vertaling: Bram Visser, 2005.

‘Onze decorstrepen’, pleegt Alpina-baas Burkard Bovensiepen te zeggen op kritische aanmerkingen over de pregnante versieringen op zijn wagens, ‘maken Alpina-automobielen optisch helemaal af. Bovendien zijn ze inmiddels ons kenmerk geworden.’ Onlangs nog, zo weten insiders te vertellen, zou Bovensiepen een klant hebben afgescheept met de opmerking dat een Alpina zonder strepen niet bestaat. ‘Dat is een gerucht. Op speciale wens leveren we ook zonder decorstrepen. Maar daardoor', aldus Bovensiepen, ‘wordt de auto natuurlijk niet goedkoper.’

De jongste Alpina-creatie met strepen was nog net op tijd klaar voor de officiële presentatie op de autotentoonstelling in Frankfurt: de B6 op basis van de BMW 323i. Net als bij de oude 3-serie wordt de kleine BMW tot een Alpina door transplantatie van de grote zescilinder met 2,8 liter inhoud en door de inbouw van een gemodificeerd onderstel en een rijkere uitrusting. De aanduiding B6, die grille en kofferdeksel van de auto siert, staat voor de zesde Alpina-ontwikkeling van de grote BMW-motor.

Om de oorspronkelijk 218 pk sterke B6-machine in de nieuwe 3-serie onder te brengen, waren vanwege ruimtelijke omstandigheden (lagere motorkap) verdere ontwikkelingswerkzaamheden noodzakelijk, die niet zonder invloed op het motorvermogen bleven. Het tegelijkertijd gewijzigde, op een beter koppelverloop bij lage toeren afgestemde inlaatspruitstuk kostte 8 pk. In vergelijking met de basismotor (184 pk) die onder andere in de 528i dienst doet, is er dan toch nog sprake van een winst van 26 pk. Dat komt onder andere door andere lichte Mahle zuigers, halfbolvormige verbrandingsruimtes, een compressie van 9,8:1, speciale nokkenas, groter uitlaatsysteem en een elektronische ontsteking.

Van een vermogenstekort is bij het rijden met het nieuwe Alpina-model gelukkig niets te merken. Want de 210 beschikbare paardenkrachten zijn voldoende om de compacte BMW te voorzien van indrukwekkende prestaties. Op 6,9 seconden heeft men bij Alpina de waarde berekend voor de sprint van 0 naar 100 km/h en als topsnelheid wordt 230 genoemd. Het is niet moeilijk om deze getallen te geloven. De B6-motor gaat namelijk zeer beheerst ter zake en ontwikkelt vooral in de bovenste helft van het tot 6800/min te benutten toerenbereik intensieve kracht. Dat hij daarbij gecultiveerd en voor de inzittenden geruisarm te werk gaat – van buiten komt hij door de grotere uitlaat decent sportief over – is eerder te danken aan de voorbeeldige eigenschappen van de basismotor dan aan de vermogenskuur. Dat geldt grotendeels ook voor de goede trekkracht bij lage toeren, want op dit punt gaat er gewoon niets boven veel cilinderinhoud.

De Alpina-motor brengt zijn kracht over via een speciaal op zijn karakteristiek afgestemde Getrag vijfversnellingsbak, waarvan de hoogste trap met 0,872 relatief lang is gekozen. Maar in combinatie met de achterasoverbrenging (3,25:1) altijd nog kort genoeg om als volwaardige rijversnelling te dienen, waarin ook de topsnelheid wordt bereikt. Het differentieel, tweede tandwielstation in de krachtoverbrenging, heeft een sperwerking van 25% en stamt uit een BMW 5-serie. Kroonwiel en pignon zijn hier groter dan bij de gewone motoren van de 3-serie, bovendien bevat het meer olie – twee voordelen die de temperatuur van de achterasolie ook bij langdurig hoge snelheid buiten het kritische bereik houden.

Daarvan merkt men bij het rijden niets, maar wel van het uitgebreide precisiewerk aan het onderstel, dat echter ten tijde van de proefritten nog niet helemaal klaar was. Maar toch valt nu al te zeggen dat de Alpina-technici wat betreft handelbaarheid en rijeigenschappen goed werk hebben geleverd. De sterke Drie reageert zeer spontaan op stuurbewegingen en laat zich bijna net zo beweeglijk rijden als een kart, en dankzij de stuurbekrachtiging zonder noemenswaardige krachtinspanning. De goede wegligging, die hoge bochtsnelheden mogelijk maakt, voordat de kont op typische BMW-wijze naar de buitenkant van de bocht beweegt, draagt eveneens voor een groot deel bij aan het vooral op bochtige buitenwegen optredende rijplezier.

De ten opzichte van de standaard BMW 3-serie duidelijk preciezere wegligging en besturing is niet alleen te danken aan de hardere Bilstein-schokdempers en de gewijzigde veerafstemming, maar ook het resultaat van hardere rubbers bij de lagers van het onderstel. Bovendien is de BMW Alpina licht verlaagd en rolt hij op bredere Pirelli P7-banden in de maat 195/50 VR16. Ze zijn gemonteerd rond nieuwe velgen, die voorlopig zijn voorbehouden aan de 3-serie en die zich uiterlijk onderscheiden door een fijn spakendesign en technisch door een gewichtsbesparing van meer dan tien procent.

Zoals gewoon bij automobielfabrikanten verkoopt Alpina de B6 alleen als complete auto en dan zeer rijk uitgerust. Behalve voor- en achterspoiler wordt ook een extra aluminium tank meegeleverd, die de tankinhoud verhoogt tot 93 liter, maar de kofferbakinhoud verkleint. Groen warmtewerend glas, een gemodificeerd dashboard (snelheidsmeter tot 260 km/h), digitale meters (voor temperatuur en druk van de motorolie), leren stuurwiel, centrale vergrendeling, elektrische ruitbediening en sportstoelen horen tot de standaarduitrusting, evenals een Blaupunkt stereoradio met vier luidsprekers en een verzilverd typeplaatje met gegraveerd productienummer.
Dat alles heeft natuurlijk zijn weerslag in de prijs. De BMW Alpina B6 kost 56.990 mark – met en zonder strepen.


Technische gegevens en prestaties (fabrieksopgaven) BMW Alpina B6

MOTOR – Watergekoelde zescilinder lijnmotor, voor in de lengte ingebouwd, zevenvoudig gelagerde krukas, bovenliggende nokkenas (kettingaandrijving), kleppen via klepstoters bediend, thermostatisch gestuurde elektrische ventilator, elektronische brandstofinspuiting (Bosch LE-Jetronic)
Vermogen 154 kW (210 pk) bij 6100/min, cilinderinhoud 2788 cm³, boring x slag 86,0 x 80,0 mm, compressieverhouding 9,8:1, maximum koppel 270 Nm bij 5000/min.
KRACHTOVERBENGING – Achterwielaandrijving, volledig gesynchroniseerde vijfversnellingsbak, sperdifferentieel.
CARROSSERIE EN ONDERSTEL – Vijfzits limousine met twee deuren. Voor onafhankelijke wielophanging met veerpoten, dwarsarmen, stabilisator, achter onafhankelijke wielophanging, schroefveren stabilisator, voor en achter gasgevulde schokdempers, stuurbekrachtiging, hydraulisch dubbel gescheiden remsysteem, voor en achter schijfremmen (voor dubbel geventileerd). Wielmaat 7J x 16, bandenmaat 195/50 VR16
PRESTATIES – Topsnelheid 230 km/h, acceleratie van 0 – 100 km/h in 6,9 s, 1 km met staande start 26,0 s.
PRIJS – BMW Alpina B6 DM 56.990,-

 

 

OVERIGE BMW