TEST BMW 633 CSi AUTOMAAT

 Uit: Autokampioen 51/52, 1976.

BMW heeft dit voorjaar op de Geneefse tentoonstelling een tweetal nieuwe versies uitgebracht, de 630 CS en de 633 CSi, als opvolgers van de 3.0 CS en de 3.0 CSi. Het zijn twee fraai gelijnde coupés die als de topmodellen van de zescilinderserie zijn te beschouwen. Het carrosserieontwerp is geheel nieuw; het zijn volwassen coupés, die ook achterin voldoende ruimte bieden voor twee volwassenen. Die moeten weliswaar niet al te lang zijn, maar voor een coupé is de ruimte achterin zeer behoorlijk.
Bij de 630 CS huist in het vooronder een zescilinder met een inhoud van 3 liter, bij de 633 CSi heeft deze een inhoud van 3,2 liter. In principe zijn het dezelfde motoren, laatstgenoemde heeft een iets langere zuigerslag. De 630 CS heeft carburateurs; de CSi werkt met brandstofinspuiting, is uitgerust met transistorontsteking zonder contactpunten en onderscheidt zich verder door een oliekoeler. Beide motoren zijn geschikt voor het gebruik van loodarme benzine.
Beide versies zijn met een normale handgeschakelde versnellingsbak en met een automatische transmissie te leveren. Voor deze test beschikten we over de CSi met automaat, een voorziening die uitstekend past bij het comfortabele karakter van de auto past.
De wagens zijn zeer luxueus uitgevoerd. Tot de standaarduitvoering behoren onder meer lichtmetalen velgen, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, elektrische bediening van alle zijruiten en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Aparte vermelding verdient een speciaal controlepaneel dat gerichte informatie verschaft over enkele essentiële zaken zoals het niveau van motorolie, koelwater en ruitensproeiervloeistof, de werking van stop- en achterlichten en de slijtagetoestand van de remblokken. Als op een testknop wordt gedrukt, moeten de verschillende controlelampjes oplichten; branden er een of meer niet, dan is er wat aan de hand.

In ’t kort
De BMW 633 CSi Automaat is een bijzonder luxueuze en comfortabele auto. De prijs is er ook naar, maar toch is de combinatie van de uitermate hoge prestaties, de voortreffelijke rijeigenschappen en de hoge mate van comfort zeer opmerkelijk. Het gemak waarmee deze wagen tot zeer hoge snelheden accelereert, de geruisloosheid van de motor en ook het, ondanks het enorm hoge motorvermogen, zeer smeuïge schakelen van de automaat zijn knappe staaltjes van techniek.
Dit laatste geldt ook voor de stuurbekrachtiging; bij lage rijsnelheden is de wagen bijzonder gemakkelijk te manoeuvreren, terwijl bij de zeer hoge bereikbare snelheden het wegcontact weinig te wensen overlaat. Bij die hoge rijsnelheden is het windgeruis het enige geluid dat een beetje stoort, maar eigenlijk is dat meer een gevolg van het ontbreken van andere duidelijke geluiden.
De ruimte achterin is niet overmatig groot, maar voor een coupé toch alleszins voldoende. De uitmonstering is zeer compleet, de afwerking staat op een bijzonder hoog niveau.

Plus en min
+ uitmuntende prestaties
+ uitstekende rijeigenschappen
+ relatief gunstig brandstofverbruik
+ zeer comfortabel
+ complete uitrusting

- relatief sterk windgeruis

Prijzen
BMW 630 CS – ƒ 60.888
BMW 630 CS Automaat – ƒ 62.776
BMW 633 CSi – ƒ 64.546
BMW 633 CSi Automaat – ƒ 66.434

Motor
Voorin geplaatste, watergekoelde zescilinder-in-lijn. In principe dezelfde motor als voorheen, echter met kleine modificaties; onder meer is het vroegere D-Jetronic inspuitsysteem vervangen door het, eveneens elektronisch gestuurde, modernere L-Jetronic systeem.
Cilinderinhoud 3210 cc. DIN-vermogen 200 pk bij 5500 omw/min. Koppel 285 Nm bij 4250 omw/min.
Specifiek vermogen 62,3 pk/liter, een vrij hoge waarde, maar gezien het hoge prestatieniveau en de praktische onmogelijkheid om dit langdurig achtereen te benutten, hoeft dit nauwelijks consequenties te hebben ten aanzien van de levensduur. Specifiek gewicht 7,6 kg/pk, een zeer gunstige verhouding, die het enorme motorvermogen duidelijk accentueert.

Prestaties
Zeer indrukwekkend. Bijzonder hoge topsnelheid van 206 km/h, ongeveer conform de fabrieksopgave (voor de handgeschakelde versie wordt 215 km/h opgegeven). Nog indrukwekkender dan de hoge topsnelheid is echter het enorme acceleratievermogen. Vanaf stilstand tot snelheden van omstreeks 180 km/h trekt de motor moeiteloos door, pas daarboven kost de snelheidstoename wat meer tijd. De trekkracht in de hoogste versnelling kon niet worden gemeten, omdat de automaat ook bij snelheden boven 120 km/h nog terugschakelt.

Brandstofverbruik
Uiteraard niet gering, maar gezien afmetingen en vooral prestaties wekt dat ook geen verwondering. Exacte cijfers zijn overigens niet te produceren, onze meetapparatuur is niet geschikt voor de grote hoeveelheid benzine die bij dit inspuitsysteem rondgepompt wordt.
Toch is het verbruik, de aard van het beestje in aanmerking genomen, relatief niet hoog. Hier te lande kwamen we tot gemiddelde verbruiken die schommelden tussen 1 op 7 en 1 op 9 km/l, hetgeen, ook gezien het hoge gewicht van de wagen, zeker gunstig genoemd mag worden. Op de Duitse Autobahn zonder snelheidsbeperking steeg dit gemiddelde verbruik tot waarden variërend tussen 1 op 5 en 1 op 7 km/l, wat in verband met de prestaties die dan geleverd worden, ook bepaald niet ongunstig is.

Transmissie
Volautomatische transmissie (ZF) met een planetair tandwielstelsel met drie versnellingen, in combinatie met een hydraulische koppelomvormer. Bijzonder soepele schakeling, ook bij volle benutting van het enorme motorvermogen schakelt de bak soepel over en is er van een schok absoluut geen sprake. Hetzelfde geldt voor het terugschakelen en bij het toepassen van het kick-down effect. Selectiehandel op de middentunnel, goed onder handbereik. Positieaanduidingen goed zichtbaar op het dashboard. Indicatieschaal permanent verlicht; bij ingeschakelde verlichting vermindert de lichtsterkte.
De motor kan alleen in de neutrale en de parkeerstand worden gestart. Zowel de eerste als de tweede versnelling zijn in geval van handbediening beveiligd tegen het terugschakelen bij te hoge motortoerentallen. Bij het opschakelen, nog steeds in geval van handbediening, is er geen beveiliging tegen te hoge motortoerentallen.

Besturing
Niet uitgesproken, maar toch voldoende direct, rekening houdend met het sportieve karakter van de wagen. Ondanks de stuurbekrachtiging toch een zeer nauwkeurige bediening. De mate van bekrachtiging is afhankelijk van het motortoerental, waardoor bereikt wordt dat bij lage rijsnelheden een maximale bekrachtiging wordt verkregen, terwijl bij zeer hoge rijsnelheden het wegcontact uitstekend bewaard blijft.
Vrijwel neutrale besturing met een geringe neiging tot onderstuur. Zeer lichte bediening bij parkeermanoeuvres en dergelijke.

Koersvastheid op rechte weg
Zeer positief. Oneffenheden in het wegdek hebben geen invloed op de koers, zijwind evenmin. Dribbelverschijnselen doen zich niet voor.

Gedrag in bochten
Eveneens zeer goed. Normaliter breekt de achteras niet uit, waarbij het soepele aangrijpen van de automaat natuurlijk wel een gunstige rol speelt. Desondanks moet men, als gevolg van de geweldige trekkracht, onder wat minder gunstige omstandigheden, zoals op natte wegen en dergelijke, wel met enig beleid het gaspedaal bespelen.
Het overhellen van de carrosserie is slechts minimaal, wel helt het koetswerk bij geringe stuuruitslagen relatief sterk over. Ook hier geen dribbelverschijnselen.

Handelbaarheid en bediening
De bediening levert geen problemen op, mede door de stuurbekrachtiging en het gemak van de automaat. Benodigde apparatuur goed onder handbereik; ruitenwisserschakelaar aan stuurkolom, hoofdlichtschakelaar op het dashboard, maar binnen het directe bereik van de bestuurder. Tipstand voor clignoteurs. Vlotte starter, handbediende choke.
Ook de handelbaarheid geeft geen problemen. De wagen is vlot en moeiteloos wendbaar in stadsverkeer. Goed uitzicht, de voorzijde van de wagen is goed gemarkeerd, de achterzijde is minder goed zichtbaar. De hoofdsteunen op de rugleuningen van de voorstoelen vormen geen noemenswaardige belemmering voor het uitzicht schuin naar achteren.

Vering
Zeer comfortabel, zelfs iets soepeler dan we van BMW gewend zijn, vooral aan de voorzijde. Zowel kleine als grote oneffenheden worden uitstekend verwerkt. Nauwelijks enige neiging tot nadeinen, zeer positieve schokdemperwerking.

Algeheel comfort
Op een zeer hoog niveau, niettegenstaande het sportieve karakter van de wagen. De motor is bij het stationair draaien wat rumoerig, maar bij het rijden over vrijwel het gehele toerenbereik nauwelijks hoorbaar. De banden veroorzaken weinig bijgeluiden. Windgeruis is wel vrij duidelijk hoorbaar, de afdichting van de portieren vormt door de enorme grootte hiervan, bij hogere rijsnelheden kennelijk een probleem. Uiteraard valt dit windgeruis des te meer op door het ontbreken van andere bijgeluiden.
De rustige besturing, de vering en de zitpositie leveren vanzelfsprekend eveneens positieve bijdragen tot het algehele comfort.

Remmen
Rondom schijfremmen. Rembekrachtiger en remkrachtbegrenzer. Bereikbare vertraging bijzonder hoog. Blokkeerverschijnselen doen zich niet voor, ook bij krachtig afremmen vanaf hoge snelheid blijft de wagen uitstekend onder controle. Benodigde pedaalkracht gering, toch is het pedaal goed te doseren.
Bereikbare handremvertraging eveneens ruimschoots voldoende.

Carrosserie
Tweedeurs coupé, zelfdragend. Geheel nieuw ontwerp met een zeer fraaie, tijdloze vormgeving. Uitstekend verzorgde afwerking.

Interieurruimte
Voorin ruimschoots voldoende, vooral de beenruimte; de hoofdruimte is niet overmatig groot. Achterin is het wat minder ruim bemeten, maar zeker voor een coupé valt het alleszins mee. Alleen lange personen zullen zich op langere afstanden wat meer ruimte wensen.

Bagageruimte
Grote en keurig afgewerkte koffer, die bijna onze gehele bagageset kan bevatten. Het reservewiel ligt verzonken in de bodem van de koffer.
In het interieur een ruim, verlicht en afsluitbaar dashboardkastje, tassen in de portieren en voorts aflegmogelijkheden op het dashboard en in de console op de middentunnel. Ook achter de hoofdsteunen op de rugleuning van de achterbank bevinden zich nog kleine bergruimten, één daarvan bevat een verbandtrommel.

Veiligheid
Uitstekende rijeigenschappen, zeer rustige besturing. Uitstekende remmen met zodanig gescheiden circuits dat steeds de voorwielremmen op tenminste halve kracht blijven werken. Enkele uitspringende delen op kniehoogte. Knipperlichtinstallatie. Verstelbare hoofdsteunen op de rugleuningen van zowel de voorstoelen als de achterbank; voor wat betreft het uitzicht schuin naar achteren zijn deze hoofdsteunen slechts weinig hinderlijk. Korte, samendrukbare stuurkolom. Voorruit van gelaagd glas.
Voorin driepuntsgordels met keurig weggewerkte oprolautomaat, éénhandsbediening en drukknopsluiting. Zowel het schouder- als het heupgedeelte liggen in de meest voorkomende zitposities goed aan.

Zitplaatsen
Voorin zeer royale en comfortabele, zij het vrij harde stoelen, die een uitstekende steun geven, ook in zijdelingse richting. De bestuurdersstoel is ook in hoogte verstelbaar, bovendien kan het stuurwiel in lengterichting worden versteld. Iedere bestuurder kan dus de voor hem geëigende zitpositie vinden, zij het dat men er even tijd voor moet nemen als gevolg van de veelzijdige verstelmogelijkheden.
De achterbank is eveneens sterk geprofileerd, zodat men ook daar een uitstekende steun in zijdelingse richting heeft. De achterbank is verder voorzien van een opklapbare middenarmsteun.
De voorstoelen zijn in ruim voldoende mate achterwaarts verstelbaar.

Dashboard
Zeer fraai en overzichtelijk, licht gebogen uitgevoerd. Duidelijk afleesbare snelheidsmeter en toerenteller, beiden geven lichtelijk optimistisch aan.
Meteraanwijzers voor benzinevoorraad en koelwatertemperatuur, beide gecombineerd met een lampje. Voorts waarschuwingslampjes voor oliedruk, laadstroom, clignoteurs, grootlicht, handrem en achterruitverwarming.
Links op het dashboard een apart paneel voor diverse functiecontroles. Door een druk op een testknop kunnen via oplichtende lampjes gecontroleerd worden: motoroliepeil, het remvloeistofniveau, het koelwaterniveau, het niveau voor de ruitensproeiervloeistof, de werking van achter- en stoplichten en de slijtagetoestand van de remblokken.
Met leer bekleed stuurwiel. Klokje.

Verwarming en ventilatie
Kachelcapaciteit ruimschoots voldoende, temperatuur uitstekend regelbaar. Diverse uitstroomopeningen, onder meer voor ontwaseming van de zijruiten.
Uitstekende ventilatie met rechtstreekse toevoer van buitenlucht, de luchtstroom kan echter niet naar de voetenruimte geleid worden. Afzuiging van het interieur. Traploos regelbare ventilator.

Verlichting en signalering
Hoofdverlichting met uitstekende lichtopbrengst, dubbele koplampen, alle met halogeenlampjes. Grootlichtsignalering.
Aparte parkeerlichten, geschakeld via contactslot en clignoteurschakelaar. Achteruitrijlampen, mistachterlicht. Regelbare dashboardverlichting. Interieurverlichting, één lichtpunt, werkt over beide portieren. Lichtpunten in motor- en kofferruimte. Verlichte bedieningsknoppen. Uitneembaar zaklampje in het dashboardkastje, dat automatisch wordt opgeladen.
Bij het afzetten van het contact schakelt de hoofdverlichting automatisch over op stadslicht.

Standaarduitrusting
Sloten op beide portieren. Handgrepen voor passagiers voor- en achterin. Ruitenwissers, twee snelheden en intervalstand met vaste pauzeduur, nemen ook bij zeer hoge snelheden goed af. Elektrische ruitensproeier. Binnenspiegel met antiverblindingsstand, elektrisch van binnenuit te verstellen buitenspiegel. Elektrische achterruitverwarming. Aansteker, contactslot met stuurslot en doorstartblokkeerinrichting, afsluitbare tankdop. Licht getint glas rondom, elektrisch te bedienen zijruiten voor en achter, lichtmetalen velgen.
Bekleding gedeeltelijk stof, gedeeltelijk leer. Tapijtvloerbedekking.
Gereedschap: krik, wielmoersleutel, 3 steeksleutels, 3 ringsleutels, 2 schroevendraaiers, 2 pijpsleutels, waterpomptang, combinatietang, 3 bougies en bougiekap, alles keurig en overzichtelijk opgeborgen in een doos aan de onderzijde van het kofferdeksel.

Documentatie
Duidelijk en zeer uitgebreid, Duits instructieboekje. Een onderdelenboek en een werkplaatshandleiding zijn niet voorparticulieren verkrijgbaar.

Meetgegevens BMW 633 CSi Automaat, kenteken 84-NK-52, Michelin XWX banden.

 

Acceleratie in s

Geluidsniveau in dB(A)

0 –   60 km/h

4,7

63

0 –   80 km/h

6,7

64

0 – 100 kmh

9,5

70

0 – 120 km/h

12,0

72

0 – 140 km/h

15,7

74

0 – 160 km/h

21,9

77

0 – 500 m

18,9

-

0 – 1000 m

30,0

-

Topsnelheid

206 km/h

83

Snelheidsbereik in de versnellingen
1:   0 –   75 km/h
2: 20 – 130 km/h
3: 45 – 206 km/h


E24 TESTBERICHTEN