INTERVIEW MET JEREMY WALTON

Jeremy David Walton (Groot-BrittanniŽ, 4 juli 1946) heeft meer dan 25 histories en biografieŽn van automobielmerken geschreven, waarvan er meer dan 245.000 werden verkocht. Zijn boeken zijn vertaald in het Frans, Duits en Italiaans; hij heeft ook BMW-boeken naar het Engels vertaald.

Walton is een ervaren autojournalist en voormalig coureur (vooral in sedans), die als redacteur werkte voor Motor Sport, Motoring News, en Cars & Car Conversions. Het contact met BMW ontstond door Walton’s levendige interesse voor jachtvliegtuigen met zuigermotoren en door zijn baan bij Ford Motorsport in Duitsland. Het merk met het blauwe ovaal probeerde BMW te verslaan toen ex-Ford sleutelfiguren (Jochen Neerpasch en Martin Braungart – BV) meer dan 25 jaar geleden BMW Motorsport GmbH oprichtten, en Walton was kroongetuige van die confrontatie.

Persoonlijk enthousiasme voor BMW kreeg Walton toen hij het voorrecht genoot een 3.0-liter CS te mogen racen in de Belgische 24 uur van Spa-Francorchamps in 1972. De bijna standaard coupť, die hij samen met Peter Hanson reed, finishte als zevende overall, werd winnaar in zijn klasse en legde 2,516 miles (4048 km) af met een gemiddelde snelheid van 104.9 mph (168,8 km/u) zonder mechanische problemen. Walton woont momenteel in het Verenigd Koninkrijk samen met zijn vrouw Marilyn en zijn geadopteerde BMW 635 CSi.

Ik was in de gelegenheid Jeremy Walton enkele vragen te stellen.

Wat spreekt u zo aan in het merk BMW?
De BMW’s die ik ooit had en nu heb, mijn race-ervaringen (vooral de 24 uur van Spa Francorchamps) en 30 jaar interesse als hobbyist en professional.

Waarom is en wordt er zo weinig over BMW geschreven?
Tegenwoordig zijn er al meer BMW-boeken. Dat er zo weinig over BMW werd geschreven komt vooral, omdat de Engelstalige auteurs (op drie uitzonderingen na) het Duits niet machtig zijn. Ze konden dus de feiten niet overnemen!

Hoeveel boeken over BMW heeft u geschreven?
Ik heb acht titels over BMW geschreven of vertaald. De best verkopende zijn:
- Unbeatable BMW (1997)
- BMW 6 Series (1997)
- BMW 3 Series (t/m E30) (1998)
- BMW Classics (1993 – 1997)

Aan welk BMW-boek bent u nu bezig?
Momenteel ben ik bezig met een boek over de BMW 3-serie, van de E21 tot en met de E46. Het zal worden uitgegeven door Robert Bentley Inc. in oktober/december 2000.

Hoe is ‘Unbeatable’ BMW (editie 1979) zo’n cultboek geworden in de USA?
Door de leden van de BMW Car Club of America en hun magazine, Roundel. Ze bleven het boek maar aanbevelen bij lezers en elkaar, zelfs toen het allang niet meer werd gedrukt.

Welke BMW’s heeft u gehad en heeft u nu?
In 1979-1980 had ik een E12 528 met carburateurs en tegenwoordig (vanaf 1997) heb ik een E24 635 CSi. Deze auto heeft 104.000 mijl gelopen, de kleur is Cosmos met blauwe leren Recaro stoelen, de auto is rechts gestuurd en heeft originele specificaties. Ik heb hem gekocht met een kapotte nokkenas (slechte smering) en verroeste spatborden. Twee jaar en 20.000 mijl geleden is hij gerestaureerd. Roest is het grootste probleem, maar het is zo’n mooie auto die zo fijn op hoge snelheid is te rijden tijdens lange reizen over de snelweg, dat ik hem tegen mijn verwachting in toch heb gehouden. Ik had hem eigenlijk eind 1998 moeten inruilen voor een 3-serie, gezien mijn huidige 3-serie project, en ik verwacht dat dat nog wel gaat gebeuren…

Bent u lid van een BMW-club?
Ik ben lid van de BMW CCA (USA), tevens racelid, en van de BMW Mpower Club (UK).

Er is tegenwoordig veel kritiek op het design en de stilering van moderne BMW’s, vooral in Duitsland. De 3-, 5- en 7-serie zijn hetzelfde – alleen het formaat verschilt. De nieuwe Z8 zou teveel ‘retro’ zijn. Wat vindt u?
Ik ben een fan van de E46-stijl (nieuwe 3-serie, BV), maar steeds als er een nieuwe BMW uitkomt, vind ik er 6 tot 10 maanden niets aan. Daarna raak ik er aan gewend en begin ik hem mooi te vinden. Mijn favorieten zijn nu de nieuwe 328i coupť en dan de 5-serie, vooral de M5, die ik onlangs heb gereden… Wow! Wat een fantastische rijmachine!
Wat de rest van de modellenreeks betreft, ik heb de 850 van begin af aan niet mooi gevonden (hoewel sommige mensen zeggen dat Wolfgang Reitzle een genie is) en ik ben er nooit van overtuigd geweest dat de 7-serie moet bestaan. De Mercedes S-klasse is over het algemeen beter all round en de 7-serie lijkt nooit beter dan een goede 5-serie...
De Z8? Niet mijn auto, maar massa’s mensen op autotentoonstellingen vinden hem prachtig. Het is een goede image builder, maar ik hoop niet dat hij op hoge snelheid dezelfde stabiliteitsproblemen heeft als de Audi TT.

Heeft BMW er goed aan gedaan de Rover Group over te nemen?
Nee. Het heeft alleen zin als ze de boel opsplitsen in merknamen en de modellen in niches verkopen:
Range Rover, alle modellen;
MG, goedkope sportwagen, ook voor de USA;
Triumph, goed merk;
Austin Healey, goed merk, vooral de V8 en zescilinder nieuwe versie;
Mini, ik haat hem, maar goed voor Japan, USA en Europa/UK.

De heer PiŽch denkt in grote motoren: V16, W18. Daimler-Chrysler (Mercedes) heeft plannen voor een nieuwe Maybach. BMW heeft ooit een V16 gebouwd (‘Goldfish’). Moeten ze mee gaan doen in dit segment?
Als BMW niet oppast met Rover, zal Herr PiŽch van VW het van ze kopen! Ik denk dat PiŽch een genie is (en niet Reitzle). Ik vond het leuk PiŽch te interviewen in de tijd van de Audi quattro, maar ik heb echt een hekel aan de huidige auto’s met Grote Motoren. Veel te verspillend, veel te exorbitant. Ik wil helemaal geen grotere BMW’s zien. Wat ik wil, zijn de beste kleinere (5-serie) sedans, coupťs, cabrio’s en compacts ter wereld.

Wat is uw favoriete BMW?
Mijn favoriete BMW aller tijden: de BMW 3.0 CS/CSi van 1971-72. Mijn favoriete BMW van nu: de BMW M5 (lekker blijven dromen). De meest praktische: BMW 328i.

(c) Bram Visser
januari 2000