foto's onderaan de tekst  -  pictures down the page

BMW CONCEPT CAR CS1

Voor een kleine, maar toch bijzonder fijne verrassing zorgt BMW op de automobieltentoonstelling van Genève in maart 2002. Met de wereldpremière van de Concept Studie CS1 tonen de automobielbouwers uit München het publiek welke designrichting het exterieur van een toekomstige ‘kleinere BMW’ zou kunnen volgen. De studie grijpt terug op klassieke waarden en bekende stijlelementen van het merk en interpreteert die voor een nieuw, jong publiek: toekomstgericht en tegelijkertijd elegant, licht en zeer dynamisch, zoals men dat van een BMW verwacht.


DESIGN: LICHT EN DYNAMISCH

De vierzits cabriostudie CS1 is duidelijk een echt lid van de BMW-familie, maar toont toch zeer zelfbewust haar eigen karakter. Met jeugdige vanzelfsprekendheid combineert zij bekende elementen van de familietraditie met de toekomstgerichte levensstijl van haar eigen generatie. Nostalgische emoties zijn haar vreemd.
   Het design van de CS1 kenmerkt zich door de verbinding van elegante lichtheid en krachtige dynamiek. Beide elementen komen rijkelijk aan bod, zonder compromissen. Lichtheid en elegantie bevinden zich daar, waar het leven en rijden van de inzittenden plaatsvindt: boven de taillelijn en in het avant-gardistische en zeer licht vormgegeven interieur. Daar waar de auto zelf in verbinding staat met de buitenwereld en waar hij zijn vermogen op de weg legt, daar domineren ook in het design kracht en dynamiek: een brede schouderpartij, ronde dorpellijnen en indrukwekkende wielen met grote en goed zichtbare remmen tonen bereidheid tot presteren en standvastigheid. De hoge voorpartij met dubbele koplampen en nierengrille geven de CS1 een dynamisch, alert gezicht. De koplampen zijn getrapt gerangschikt en voorzien van de inmiddels zeer populaire lichtringen. Een klein venstertje tussen de koplampen geeft zicht op de techniek van de bi-xenonlampen. De glazen afdekking van de lampen loopt door tot in de motorkap. Samen met de grote voorspoiler en de brede luchtinlaat zorgt dat voor een dynamisch voorkomen. De elegant lang getrokken zijlijn geeft de studie een zeer beweeglijke, gestrekte verschijning. De voor BMW typerende korte overhangen voor en achter, en de markante dorpels onderstrepen dit nog eens.
   De achterlichten zijn vormgegeven in een combinatie van lichtvlakken met daarin geïntegreerde dubbele lichtringen. Cirkelvormige lichtdioden functioneren als remlichten, clignoteurs en achteruitrijlampen. De achtergronden van deze LED-ringen worden rood uitgelicht en functioneren zo als achterlichten. Dit geeft een indruk van diepte en driedimensionaliteit en tevens wordt zo het technisch raffinement van deze constructie mooi zichtbaar.


INTERIEUR

Ook in het interieur komt de filosofie van lichte elegantie duidelijk tot uitdrukking. Er werd afgezien van grote en lompe componenten. In plaats daarvan hebben de designers zich laten inspireren door de wereld van mode en architectuur. Het resultaat is een frisse en jeugdige sfeer. Klassieke en moderne materialen werden bewust zo toegepast dat hun karakter ook in de vormen tot uitdrukking komen. Met stof en leer bedekte vlakken in plaats van een zware meubilering zijn niet alleen ruimtebesparend, maar zorgen ook voor een zeer ruimtelijk effect. Zie bijvoorbeeld de hoofdsteunen, de overkapping van het dashboard en de middenarmsteun. De materialen zijn gespannen over aluminium dragers en zorgen voor een luchtige atmosfeer. Daarbij bewijzen de BMW-designers dat gewichtsbesparing niet ten koste hoeft te gaan van elegantie en lichtvoetigheid.


COCKPIT MET ZWEVENDE OVERSPANNING

De centrale as van de cockpit wordt gevormd door een aluminium dwarsspant die zowel licht als solide overkomt. Optisch wordt dit dwarsspant gesteund door twee vleugelvormige dragers die zich verheffen uit de middentunnel en doorlopen tot in de zijkanten van de cockpit. Ze zijn met zacht neopreen bespannen. De rechter drager is flexibel en geeft toegang tot het erachter liggende dashboardkastje.
   Boven het aluminium dwarsspant sluiten schijnbaar zwevende koepelvormige vlakken de cockpit af. Ze zijn ook met flexibel neopreen bespannen en omhullen op luchtige wijze de aldus gecreëerde vrije ruimtes. Onder dit afdak hebben de vrijstaande instrumenten hun plek, waarbij de snelheidsmeter en de toerenteller direct bovenop de stuurkolom zitten. De twee ronde klokken zijn verschillend van grootte en grijpen daarmee terug naar een designelement van de cockpits van BMW motorfietsen. Ze worden omrand door decente lichtringen, die doen denken aan het verschijningsbeeld van de koplampen.


MATERIAALGEBRUIK EN KLEURENKEUZE

De materialen- en kleurenkeuze volgt het concept van elegantie en lichtvoetigheid en drukt tevens de functionaliteit uit.
De soliditeit van de fundamentele elementen van het interieur – zoals de bodem, de middentunnel, de draagsteunen en de achterkanten van de voorstoelen – komt tot uitdrukking in de donkerblauwe kleur (‘Storm-Blue’). Deze oppervlakken zijn uitgevoerd in robuust neopreen.
Elementen die in het interieur een technische rol vervullen, tonen hun functionaliteit door mat aluminium. Dit is te zien aan het dwarsspant en de dragende zijprofielen van de middentunnel, maar ook aan kleinere details zoals de dragers van de hoofdsteunen, de deurgrepen, de gordelsluiters en de pookknop.
Overal waar de mens direct contact met de auto heeft en daarbij het comfort van de CS1 ervaart, domineren zachte materialen in een warme bruine kleur (‘Pale-Camel’). De zitvlakken, de hoofdsteunen en het stuurwiel zijn met zacht nappaleer overtrokken. De zijkanten van de stoelen zijn uitgevoerd in zacht maar sterk nubukleer.
De knoppen op het aluminium dwarsspant zijn oranje uitgelicht voor een hoge attentiewaarde.


BEDIENINGSELEMENTEN

   De CS1 volgt de nieuwe interieur- en bedieningsfilosofie van BMW door toepassing van het bestuurdersgerichte iDrive. Daardoor kan de bestuurder zich concentreren op het belangrijkste, het rijden zelf. Verschillende functies worden bediend door enkele knoppen. Een korte druk op de controler in de middenconsole is voldoende, en de tevoren verborgen monitor komt uit het dashboard tevoorschijn en in het blikveld van de bestuurder. Zo kunnen alle gedetailleerde functies betreffende comfort, communicatie, navigatie, informatie en ontspanning met de controler worden opgeroepen, zonder dat de bestuurder naar de betreffende knoppen hoeft te zoeken.
   Functies die vaak en kortstondig nodig zijn, zijn via enkele conventionele knoppen bereikbaar. Eén druk op de aircoknop bijvoorbeeld, en het bedieningselement van de airconditioning komt onder uit de cockpit geschoven. Hier kan direct de binnentemperatuur of de ventilator worden ingesteld.

 


AANDRIJVING  
Ook onder de motorkap toont de CS1 dat design, techniek en functionaliteit hand in hand gaan. De motorruimte is gedeeltelijk bespannen met een hittebestendig weefsel en gedeeltelijk bekleed met vuurvast koolstofglasvezel. Onder het flexibele doek bevinden zich de ‘koude’ aggregaten zoals luchtfilter, koel- en remsysteem, die op het reflecterende oppervlak grafisch zijn weergegeven. De ‘hete’ onderdelen, zoals bijvoorbeeld het uitlaatspruitstuk, bevinden zich onder de koolstofglasvezel afdekking.
   Ondanks zijn beperkte lengte is de CS1 wat betreft zijn aandrijfconcept door en door een BMW. De standaardaandrijving, dus in de lengte ingebouwde motor met achterwielaandrijving, geeft hem de voor BMW bekende dynamische rijeigenschappen en zorgt voor een optimale gewichtsverdeling. De CS1 wordt aangedreven door een 1,8-liter viercilindermotor met 115 pk (85 kW) en VALVETRONIC kleppenbediening. De sequentiële handbediende versnellingsbak SMG kan in fracties van een seconde worden geschakeld middels beugels aan het stuurwiel, zonder dat de bestuurder de koppeling hoeft te bedienen. Naar wens kan het schakelen ook geheel aan de bak worden overgelaten, bijvoorbeeld in stads- of fileverkeer. De aandrijfkrachten worden op de weg gebracht door banden met een handgesneden profiel in de maat 215/45 (voor) en 235/40 (achter). Ze liggen rond 18 inch hoge lichtmetalen velgen, vóór met een breedte van 7 inch, achter 8 inch. De zichtbare remschijven hebben een diameter van 335 mm (voor) en 330 mm (achter) en zijn voorzien van remklauwen uit de racerij, voor met zes en achter met vier zuigers.


       

           

FOTO'S: BMW AG