RIJVERSLAG BMW 745i

MOTOREN-WERK

Uit: auto motor und sport 12/1980. Door Wolfgang König. Vertaling: Bram Visser, 2004.

Viereneenhalve liter motorinhoud moest het zijn, 275 pk, verdeeld over niet minder dan twaalf cilinders. In plaats van naar de reeds productierijpe twaalfcilindermotor, grepen de BMW-technici terug naar een reeds aanwezige, minder prestigieuze aandrijfbron. Ze voorzagen de nieuwe grote BMW, de 745i, van de bekende zescilindermotor, die ze met behulp van een turbocompressor nog wat meer nieuw leven inbliezen.
   ’Dat we voor de 745i in plaats van de nieuwe V12-motor of een parallel ontwikkelde achtcilinder toch kozen voor de bekende zescilinder lijnmotor, had zowel economische als technische oorzaken’, verklaart Dr. Karl-Heinz Radermacher, 48, BMW Ontwikkelingschef, het besluit.
   Inderdaad zijn daarvoor goede redenen, hoe zeer BMW-liefhebbers het met stille trom verdwijnen van de eerste voor serie geconcipieerde twaalfcilinder van Duitsland ook mogen betreuren. Want het afzien van de helft van het oorspronkelijk geplande aantal cilinders was voor de managers van de Münchense onderneming niet alleen wezenlijk goedkoper. Het was ook meer in overeenstemming met de actuele tijdgeest.
   BMW-manager Karl-Heinz Radermacher: ‘Economische criteria moeten vandaag de dag op de voorgrond staan. En de kleine zescilinder met turbocompressor spaart niet alleen ruimte en gewicht, hij heeft in het turbobereik ook een verhoudingsgewijs goede werkingsgraad en is daarom bijzonder zuinig.’
   Wat bleef is de typeaanduiding, die volume-fetisjisten schadeloos moet stellen voor de hun ontnomen vreugde. Bij BMW haalt men de verklaring voor de verwarrende typeaanduiding 745 van het nieuwe vlaggenschip uit de letters van de motorsportwet: ‘De inhoud van turbomotoren wordt hier voorzien van een handicapfactor van 1,4. Bij een 3,2 liter turbo, zoals de onze, komt men daarmee op het equivalent van een motorinhoud van 4,5 liter’, rechtvaardigt motorchef Dr. Karl-Heinz Lange, 41, de laatste twee cijfers van de aanduiding op de achterzijde van de ‘geblazen’ BMW-7.
   Wat vermogen en koppel van de turbomachine betreft, zijn er inderdaad vergelijkingen te trekken met dergelijke volumineuze zuigermotoren, want de aan de 3,2-liter motor van de 732i gemonteerde turbocompressor zorgt, de inhoud in aanmerking genomen, voor buitengewoon indrukwekkende waarden: 252 pk bij 5200/min en 380 Nm bij reeds 2600/min.
   Daarbij worden de zes cilinders al bij toerentallen van weinig meer dan 1200/min door de turbocompressor nadrukkelijk voorzien van vers gas, en de maximum laaddruk van 0,6 bar staat zonodig al bij 3000/min ter beschikking. De druk wordt geregeld met behulp van een zogenaamde by-pass-klep die is aangebracht voor de turbine van de compressor. Zodra de maximumdruk is bereikt, leidt die een deel van de uitlaatgasstroom om de turbine heen, direct naar de uitlaat.
   Om dit alles ook langdurig te verwerken, moest de inmiddels al sinds 1968 gebouwde BMW-machine zich nog een reeks andere modificaties laten welgevallen. Gezien de zware drukverhoudingen in de turbomotor moesten bijvoorbeeld de compressieverhouding worden verlaagd van 9,3 : 1 tot 7,0 : 1, enkele aandrijfdelen worden versterkt en bovendien de door de compressor samengeperste frisse lucht worden gekoeld door een in de rijwind ondergebrachte tussenkoeler.
   Als verdere bijzonderheid voorzagen de BMW-technici het turbosysteem van een zogenaamd Umluftventil. Geïntegreerd in de laadluchtleiding, voert deze bij gesloten gasklep de gecomprimeerde lucht terug tot voor de compressor en verhindert zo een snelle daling van het laadtoerental. Op deze manier moet het aanspreken bij wisselende belasting worden verbeterd.
   Een zelfde effect heeft overigens ook de standaard automatische versnellingsbak. Omdat die zoals bekend werkt zonder koppelonderbreking, is hij volgens BMW techniekchef Radermacher een ‘bijzonder harmonieuze completering van de turbomotor’. Voor BMW-rijders die toch liever zelf van versnelling wisselen, is er een vijfversnellingsbak in voorbereiding, die als alternatief zonder meerprijs zal worden aangeboden.
   Wie bang is dat de automaat het verwachte sportieve temperament overmatig dempt, komt echter bedrogen uit. Er is kracht in overvloed – genoeg om het nieuwe BMW-topmodel een goede positie te verzekeren tussen de snelste limousines.
   Dat tonen ook de door de fabriek genoemde prestatiecijfers: in 7,8 seconden sprint de turbo-BMW van 0 tot 100 km/h en hij bereikt na 18,6 seconden 160 km/h. Als topsnelheid wordt 222 km/h genoemd.
   Wat deze cijfers echter niet tot uitdrukking brengen, is de gelaten manier waarop ze worden gerealiseerd. Want de geblazen zescilinder betovert je in het hele toerengebied met zijn buitengewoon gelijkmatige krachtontplooiing en overtuigt ook bij lage toeren met zijn indrukwekkende trekkracht.
   Om de rol van de BMW 745i als topmodel van BMW te onderstrepen, beperkten de BMW-technici zich niet tot de motorische opwaardering. Ze zorgden ook door talrijke uitgebreide uitrustingdetails voor een meerwaarde, die kapitaalkrachtige klanten de keuze voor het 54.200 mark dure vlaggenschip moeten vergemakkelijken.
   Zo is er bijvoorbeeld standaard het antiblokkeersysteem voor de reminstallatie, dat bij de overige modellen van de 7-serie 2370 mark kost. En de achteras van de 745i heeft zonder meerprijs een elektronische niveauregeling, die de bekende rij- en veereigenschappen van het verder ongewijzigde onderstel ook bij volle belading moeten verzekeren. Vanwege het hogere verbruik van de sterkere motor werd bovendien de tankinhoud van 85 tot 100 liter vergroot.
   Als eerste Duitse productieauto biedt de 745i bovendien een zogenaamde boordcomputer, die de bestuurder moet ondersteunen met informatie over verbruik, reikwijdte, buitentemperatuur en navigatiegegevens. Daarnaast geeft hij ook nog de tijd aan, beveiligt na het intoetsen van een 4-cijferige code de auto tegen diefstal en schakelt op de gewenste tijd een als extra leverbare standkachel in.
   Opdat de inzittenden ook tijdens de rit niet worden gestoord door klimatologische schommelingen van de omgeving, wordt tenslotte voor 3880 mark nog een automatisch geregelde airco- en verwarmingsinstallatie aangeboden, die zorgt voor de ingestelde interieurtemperatuur, onafhankelijk van invloeden van buitenaf.
   Geheel gratis heeft het Beierse statussymbool nog een bonus. Hij zal tot de exclusiefste verschijningen op de Duitse wegen worden gerekend, want per dag zullen slechts tien exemplaren van de uitsluitend voor de Europese markt bedoelde BMW 745i worden gebouwd.


E23 TESTBERICHTEN