RIJBERICHT BMW 728 / 730 / 733i

GREEP NAAR DE STERREN

Uit auto motor und sport 11/1977. Door Gert Hack. Vertaling Bram Visser, 2004.

Men kent de tegenstander wel, maar men noemt hem niet. Bij de presentatie van hun jongste en tegelijkertijd grootste modelreeks reageerden de Bayerische Motoren Werke terughoudend op vragen betreffende een nadere precisering van de concurrentie. Maar het wordt al bij een vluchtige beschouwing van de nieuwe BMW 7-serie duidelijk wie de expanderende Beiers op het oog hebben. Achter de horizon duikt onverbiddelijk de goede ster uit Stuttgart-Untertürkheim op. Het zijn alleen de limousines van de Mercedes S-klasse die na de presentatie van de BMW-managers in de strijd om marktaandeel veren zullen moeten laten; een andere concurrent is er met de beste wil van de wereld niet te vinden, als we even afzien van de in Duitsland dun gezaaide edele automobielen van Jaguar of Rolls-Royce.

Grote carrosserie
Om dit hooggestelde doel te bereiken, is BMW goed toegerust. Alleen al qua formaat is de carrosserie van de nieuwe ‘zeven’ zeer geschikt voor hoge comfort- en ruimte-eisen. Met flinke buitenmaten (4860 x 1800 x 1430 mm) en een wielbasis van bijna 2800 mm bereikt de grote BMW bijna dezelfde waarden als een Mercedes van de S-klasse.
   Niet alleen van buiten, maar ook van binnen is de nieuwe BMW een grote en ruime auto geworden. Te zwaar trof de Müncheners de kritiek op de beperkte ruimte achterin bij de oude modellen, die hun er tenslotte toe dwong een 10 cm langere L-versie op de markt te brengen, zonder daarmee het euvel geheel glad te strijken.
   De nieuwe 7 heeft een dergelijke verlenging niet nodig. Van huis uit zorgen de lange wielbasis en het handige gebruik van de binnenruimte voor ruim voldoende plaats. Dat geldt zowel voor als achter, waar zelfs bij ver teruggeschoven voorstoelen veel knie- en zitruimte resteert. En ook in de hoofdruimte werden er tegenover het vorige model meerdere centimeters gewonnen.
   Maar ruimte alleen is nog geen maatstaf voor comfort. Het komt er ook op aan, hoe die betreden kan worden en hoe men zich daarin voelt. Hier zorgen lage portierdrempels, grote portieropeningen en grote ruiten voor bijna optimale omstandigheden. De uitrusting is zelfs bij het basismodel 728 zo uitgebreid dat er nauwelijks wensen overblijven. Bij het topmodel 733i horen zelfs centrale portiervergrendeling, getint glas, check-control en hoofdsteunen op de achterbank tot de standaarduitrusting.
   Voor het welbevinden van de bestuurder werd heel speciaal gezorgd. Zoals altijd bij BMW zijn de instrumenten en schakelaars zeer overzichtelijk vormgegeven en geplaatst. De centrale snelheidsmeter wordt geflankeerd door een goed afleesbare toerenteller en een combi-instrument voor brandstofvoorraad en koelwatertemperatuur. Alle lichtschakelaars zijn goed onder handbereik aan de onderkant van het dashboard geplaatst; de bediening van grootlichtsignaal, richtingaanwijzers, ruitenwissers en -sproeiers gebeurt met een stuurstengel.
   Een nieuw verwarmings- en ventilatiesysteem  zorgt niet alleen voor effectieve verwarming en ventilatie van de passagiersruimte, maar maakt ook een fijngevoelige dosering mogelijk. De luchtverdeling met drie uitstroomopeningen bij de voorruit en elk twee uitstroomopeningen in de voorste en achterste voetenruimte toont de zorg die is besteed aan het bereiken van een gelijkmatige klimatisering van het interieur. Met de op wens leverbare airconditioning kunnen op hete dagen nog hogere eisen worden bevredigd.
   Het geheel is verpakt in met veel raffinement en understatement vormgegeven blik, waarvan de wezenlijke stijlkenmerken qua vorm leunen op die van de coupés (630CS/633CSi). De vlakke motorkap en kofferklep, de korte overhangen en de lage taillelijn geven de inzittenden niet alleen een zeer goed uitzicht, maar laten de auto bovendien van binnen kleiner lijken dan hij in werkelijkheid is.
   Maar ook wie de auto van buiten bekijkt heeft de indruk dat het de BMW-stilisten goed is gelukt om de qua afmetingen relatief grote limousine optisch compact te houden. Compact is ook de kofferruimte waarvan vorm en inhoud door de grote tank (85 liter) en het kaarsrecht staande reservewiel ietwat benadeeld worden.
   Geheel conform het voorname understatement is er spaarzaam gebruik gemaakt van chroom en andere sieraden. Maar bij de vormgeving van de standaard velgen is die eenvoud wat te ver doorgeschoten. Pas de op wens tegen meerprijs leverbare aluminium spaakvelgen geven het tikje sportiviteit dat juist bij een BMW niet zou mogen ontbreken.

Motoren in drie soorten
De drie zescilindermotoren die beschikbaar zijn voor de 7-serie zijn oude bekenden. Ze doen in nagenoeg identieke vorm ook dienst in andere BMW-modellen. Zo zit de 170 pk sterke 2,8 litermotor ook in de kleinere 528, de 184 pk sterke drieliter in de 630 coupé. Bij beide motoren wordt de mengselbereiding verzorgd door de moderne Solex 4A1 viervoudige carburateur en ze kenmerken zich door hoge loopcultuur en goede prestaties.
   In het topmodel 733i zorgt de bekende 3,2-liter inspuitmotor voor de aandrijving. Hij levert 197 pk bij 5500/min en de looprust is verbeterd door een bijzondere motorlagering en twee extra gasdrukdempers.
   Hoewel de motoren qua vermogen nagenoeg gelijk zijn gebleven, zijn de auto’s die ze aandrijven behoorlijk zwaarder. Gemiddeld moet er 100 kg meer worden versneld en bewogen, wat natuurlijk van invloed is op prestaties en verbruik. BMW noemt een topsnelheid van 205 km/h en 8,9 seconden voor de sprint van 0 tot 100 km/h voor het sterkste model (733i). Dat zijn cijfers die een goedlopende BMW 2800 van de oude generatie losjes uit zijn mouw schudt, om van een 3.0Si nog maar te zwijgen.
   Zo zal BMW op den duur niet om een grotere en sterkere krachtbron heen kunnen, als men de hoger vermogende topmodellen van Daimler-Benz (450 SEL; 450 SEL 6.9) tegenstand wil bieden. De twaalfcilindermotor die in ontwikkeling is zou dit vermogensgat kunnen dichten en heeft bovendien de niet te onderschatten aantrekkelijkheid en het prestige van een exotisch cilinderaantal.
   Maar ook naar beneden is completering van het programma denkbaar. De oorspronkelijk geplande 725 – als vervanger van de oude 2500 – ontbreekt in het aanbod, hoewel juist de 2,5-litermotor voor minder prestatiegerichte mensen zijn voordelen heeft.
   Ongeacht deze overpeinzingen blijft vast te stellen dat, absoluut gezien, ook de nieuwe grote BMW-limousines krachtige en goed gemotoriseerde auto’s zijn, waarvan het prestatievermogen voor verreweg het grootste deel van de potentiële klanten ruim voldoende is. Dat de vermogensontplooiing nog verzorgder en stiller dan vroeger plaatsvindt, heeft BMW bereikt door bijzondere motor- en versnellingsbakophangingen en behoorlijke hoeveelheden dempings- en isolatiemateriaal (65 kg).

 

Verbeterd onderstel
Nieuwe ideeën realiseerden de BMW-technici bij de doorontwikkeling van het onderstel. Weliswaar werd het basisconcept (vooras met veerpoten – achteras met dwarsarmen) behouden, maar op essentiële punten zo verregaand gemodificeerd, dat de vooruitgang niet alleen op papier zichtbaar is. Een even eenvoudige als slimme constructie is daarbij vooral de nieuwe vooras waarbij de dwarsarmen en stabilisatorstang elk met een eigen kogelscharnier aan de spoorstanghefboom zijn bevestigd. De door BMW ‘Doppelgelenk-Federbeinasche’ (dubbelscharnierende veerpootas) gedoopte wielophanging heeft ten opzichte van de eenvoudige uitvoering wezenlijke voordelen. De wielen draaien om een in de buurt van het wielcentrum gelegen draaipunt, zodat er een zeer kleine (ook wel negatieve) rolradius wordt gerealiseerd, zonder gebruikelijke nadelen als stoterige wielen en inbouwproblemen voor de reminstallatie. De nieuwe geometrie van de vooras zorgt zo voor een merkbaar beter rijgedrag, vooral in de rechtuitloop, en voor minder storende invloeden in de besturing. De stijf gelagerde achteras zorgt voor minder reacties op lastwisselingen. De voor BMW typerende goede handelbaarheid kon daarbij ondanks de comfortabelere afstelling grotendeels worden behouden.
   De goede handelbaarheid wordt voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door de directe en lichte stuurbekrachtiging. De voor de stuurservo noodzakelijke olie haalt de besturing, net als de nieuwe rembekrachtiger, uit een kleine centrale hydrauliek, die door een oliepomp op druk wordt gehouden. De voordelen van de hydraulische rembekrachtiging zijn de compacte bouw en de – vergeleken met een bekrachtiging die met onderdruk werkt – kortere aanspreektijd.
   Grote, inwendig geventileerde schijfremmen aan de vooras en massieve aan de achteras worden door vaste remklauwen bediend, die door twee diagonaal geplaatste remcircuits zijn gescheiden. Het diagonaalprincipe heeft als voordeel dat bij het uitvallen van één circuit de remkrachtverdeling nagenoeg behouden blijft.
   Zo biedt ook de nieuwe 7-serie, ondanks grotere afmetingen en hoger comfort, in rijgedrag en beweeglijkheid die specifieke BMW-eigenschappen die al veel automobilisten tot een overstap naar het witblauwe kamp hebben bewogen. Het hiervoor benodigde wisselgeld is geen kleinigheid, want onder de 30.000 mark kun je nauwelijks instappen.

STANDAARDUITRUSTING
BMW 728
- stuurbekrachtiging
- staalgordelbanden
- hydraulische rembekrachtiging
- inwendig geventileerde schijfremmen voor
- hoofdsteunen voor
- gelaagde voorruit
- automatische rolgordels voor
- elektrisch verstelbare buitenspiegel
- stoelhoogte- en stuurkolomverstelling
- halogeen koplampen
- afsluitbare tankdop

BMW 730
Als 728 en
- check-control
- afsluitbaar handschoenenkastje
- hoofdsteunen achterin
- middenarmsteun achterin met opbergvak voor verbanddoos
- sigarettenaansteker achter

BMW 733i
Als 730 en
- transistorontsteking
- centrale portiervergrendeling
- warmtewerend glas
- leren stuurwiel
- verbanddoos

PRIJZEN
BMW 728: DM 29.350
BMW 730: DM 33.600
BMW 733i: DM 38.500



E23 TESTBERICHTEN