INTRODUCTIE BMW 728i – 732i – 735i – 745i

BMW PERFECTIONEERT 7-SERIE – NIEUW TOPMODEL IN AANTOCHT

Uit: Autokampioen 28/1979. Met dank aan Frans Vogel.

Het antwoord op de nieuwe ‘S’ die Mercedes-Benz op de komende autotentoonstelling van Frankfurt ten doop zal houden, heeft BMW nu al gegeven. In de vorm van een tweede generatie 7-serie modellen, die op tal van punten technisch zijn aangepast aan de hoogste stand der autotechniek. Uiterlijk blijven de wagens zo goed als onveranderd.
   De nieuwe 7-serie modellen zijn stuk voor stuk inspuiters. De eenvoudigste versie is de 728i waarin de vertrouwde zes-in-lijn uit de 528i staat. Een motor die goed is voor een verfrissende 184 pk en die qua brandstofverbruik gunstiger uit de bus komt dan de carburateurversie.
   De 728 verdwijnt, evenals de 730. Voor deze twee wagens in de plaats komt de 732i met de 3,3 (moet zijn: 3,2 – BV) liter zescilinder inspuiter die reeds in de eveneens van het toneel verdwijnende 733i werd toegepast. Deze motor is goed voor 197 pk. De 732i wordt in luxe uitvoering geleverd. Ten opzichte van de vroegere (huidige) 733i mist hij het een en ander, zoals de lichtmetalen velgen. Wel zijn die velgen uiteraard leverbaar, maar dan tegen extra betaling.
   De reden waarom BMW opeens de benaming 732i invoert terwijl voorin toch precies dezelfde (3,2 liter – BV) motor ligt als in de 733i is gelegen in het feit dat de nieuwe 732i als opvolger dient te worden gezien van de oude 730 en niet van de zeer compleet uitgevoerde oude 733i. Want dáárvoor komt een nieuweling opduiken: de 735i!
   Deze 735i met de 218 pk motor die ook in de 635 CSi staat, wordt uitsluitend geleverd in de zogenaamde ‘Exklusivausstattung’. Een uitvoering waarin voorheen de 733i werd geleverd. Alles erop en eraan dus, inclusief lichtmetalen wielen.
   De 735i zal slechts een beperkt aantal maanden de topsedan van BMW blijven. Die positie gaat namelijk laat in het voorjaar van 1980 over in handen van de dan in productie gaande BMW 745i, waarin een zescilinder inspuiter met uitlaatgascompressor wordt gemonteerd die goed is voor een vermogen van 252 pk. Onnodig te zeggen dat deze 745i qua uitvoering alles en iedereen binnen het huis BMW ruimschoots zal kloppen. Zo krijgt de wagen onder meer standaard een vijfbak, een boordcomputer met twaalf functies (gemiddeld verbruik, nog resterende actieradius etc.), de inmiddels bekende check-control, speciale extra ruitensproeiers die voorzien zijn van een vloeistof die radicaal afrekent met siliconen op de voorruit, verwarmde buitenspiegels (uiteraard elektrisch te verstellen), verwarmde deursloten en een interieurverlichting die na het sluiten van het portier nog even aan blijft. Als extra’s worden dan op verzoek nog geleverd rolgordijntjes voor de achterruit, een anti-diefstalalarm en centrale vergrendeling voor de portieren. Het laatste zou waarachtig op auto’s van een dergelijk kaliber standaard moeten zijn.
   Uiteraard zijn we niet compleet met de opsomming. De grote BMW’s zijn vollediger uitgerust en kunnen van meer accessoires worden voorzien. Denk alleen maar aan een automatische bak.
   Ondanks het feit dat de nieuwe 7-serie modellen completer zijn dan hun voorgangers, zijn de wagens tussen de 40 en 70 kg lichter geworden. Voorts is door de inspuiting het rendement van de motoren verder opgevoerd, zodat het verbruik van deze grote wagens iets is teruggelopen.
   Opmerkelijk is het dat BMW de zo goed als productierijp zijn de V12 van 4,5 liter heeft laten vallen en voor het nieuwe topmodel heeft gekozen voor een turboversie van een bestaande zes-in-lijn. Aan deze keuze liggen economische redenen ten grondslag. De turbomotor is niet alleen voordeliger te maken, maar vooral ook zuiniger in het verbruik. En ook bij die kostbare wagens (verwachte prijs van de 745i rond een ton) speelt het energieverbruik een toenemende rol. Niet omdat de eigenaar van een dergelijke voiture door een verbruik van 1 op 4 of 5 in liquiditeitsmoeilijkheden zou komen, maar het energieverbruik in het algemeen eist ook voor dit soort auto’s een optimaal rendement en geen verspilling. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten, want de turbomotor is ook nog milieuvriendelijker dan zo’n gigantische twaalfpitter.

   BMW stelt met ingang van het nieuwe modeljaar een tweetal vijfbakken als extra beschikbaar. De ene is een vijfbak waarvan de vijfde versnelling als een pure overdrive fungeert. De andere is de zogenaamde sportbak met dicht bij elkaar liggende overbrengingsverhoudingen. De sportbak is standaard bij de toekomstige 745i en de vijf met overdrivekarakter is standaard bij de 735i. Een automaat is op alle typen leverbaar tegen extra betaling.
   Detailverbeteringen aan het onderstel van de 728i en 732i en een compleet nieuwe vering en demperafstelling voor de twee duurste typen betekenen winst op de punten weggedrag en wegligging. Het ABS antiblokkeersysteem is nu leverbaar op alle 7-serie modellen.
   In het interieur valt de nieuwe bediening door middel van elektro-pneumatische druktoetsen van het kachel- en ventilatiesysteem op. Een volautomatische airconditioning is als extra leverbaar. Het gewone kwartsklokje is vervangen door een digitaal exemplaar dat tevens kan worden gebruikt om automatisch de (als extra leverbare) benzinekachel te starten.
   De stoelen van de grote BMW’s zijn verbeterd en twee van de drie bevestigingspunten van de driepuntsgordels zijn nu aan de stoel vastgemaakt, waardoor de gordels beter aanliggen. Verdere verbeteringen in het interieur: een verlichte make-up spiegel, er is meer gebruik gemaakt van gepolijst hout, een voetrust voor de linker voet van de bestuurder en de reeds genoemde binnenverlichting die niet direct uitgaat wanneer de deur wordt gesloten. Er blijft net tijd genoeg om het contactslot te vinden.
   Uiterlijk hebben de 7-serie modellen zoals gezegd slechts geringe wijzigingen ondergaan. De levering van de nieuwe BMW’s kan na de fabrieksvakantie (september/oktober) tegemoet worden gezien. Over de prijzen is nog niets bekend, maar verwacht moet worden dat deze enkele procenten hoger zullen uitvallen dan die van de huidige modellen. We denken aan ƒ 47.500 voor de 728i, ƒ 55.000 voor de 732i, ƒ 65.000 voor de 735i en voor volgend jaar een ton voor de 745i.


E23 TESTBERICHTEN