TEST BMW 728i EN 735i

Uit: Autokampioen 4/1980. Met dank aan Frans Vogel.

BMW is dezer dagen begonnen met de levering van de nieuwe modellen van de 7-serie. Er is nogal wat veranderd aan deze typen en het is vanzelfsprekend interessant de ontwikkeling bij dergelijke topmodellen op de voet te volgen. De wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op de motoren en op de uitrusting. De carrosserie is nauwelijks veranderd – ook in afmetingen niet – en de wijzigingen aan het onderstel beperken zich tot details.
De serie omvat een viertal modellen, die zich onderling zowel onderscheiden door hun cilinderinhoud en motorvermogen als door hun uitrusting. Alle motoren, ook de kleinste 2,8 liter zescilinder, de 728i, hebben thans brandstofinspuiting en contactpuntloze transistorontsteking. De oude 730 is van het toneel verdwenen; deze plaats wordt nu ingenomen door de 732i. In feite is dit dezelfde motor als de vroegere 733i, maar technisch veel geavanceerder door zijn uitgekiende ontstekingssysteem; in dit kader voert het echter te ver om hier dieper op in te gaan.
Op de 732i volgt de 735i, met een 3,5 liter inspuitmotor, een nieuwe variant in deze serie. Deze motor wordt echter al langer gebezigd in de 6-serie, een reeks coupés op basis van deze grote BMW modellen. Het vierde model in de 7-serie is de 745i, die geen 4,5 liter, maar een 3,2 liter turbomotor heeft. Dit topmodel is nog in ontwikkeling en derhalve niet leverbaar.
Het overigens zeer fraai uitgevoerde interieur van de nieuwe modellen is in grote lijnen hetzelfde als voorheen. Nieuw is echter de kachelbediening, waarvan de regeling, althans de bediening van de regelknoppen voor de diverse uitstroomopeningen, pneumatisch geschiedt door middel van drukknoppen. Bijzonder simpel en handig, te meer omdat bij voorbeeld bij het inschakelen van de voorruitontwaseming de ventilator meteen automatisch in de hoogste stand ingeschakeld wordt. Bovendien is er een aparte toevoer naar het achtercompartiment.
Alle modellen zijn verkrijgbaar met automatische transmissie. De 735i heeft in standaarduitvoering een vijfversnellingsbak.

In ’t kort
De BMW’s 728i en 735i zijn bijzonder fraaie en zeer luxueus uitgevoerde wagens, die zowel voor- als achterin veel ruimte bieden. Beide versies leveren zeer hoge prestaties, de 735i zelfs duidelijk nog hogere dan de 728i. Het meest in het oog springend is echter de voortreffelijke combinatie van deze hoge prestaties met de rijeigenschappen en het comfort. Men merkt bij deze auto’s nauwelijks dat men erg hard gaat. Dat is vanzelfsprekend een groot compliment, maar anderzijds schuilt er ook een zeker risico in.
Het zijn bijzonder potente wagens, hetgeen ook duidelijk blijkt bij het bochtgedrag, waar enige beheersing van de rechtervoet op zijn plaats is; hetzelfde geldt ook voor de bediening van de remmen. De vering is betrekkelijk soepel, waardoor de wagens bij geringe stuuruitslag relatief iets te sterk overhellen. Als dit niet het geval was zouden de wagens nog strakker sturen, maar iets minder veringscomfort bieden.
Beide BMW’s zijn bijzonder fraai afgewerkt. De uitrusting is zeer compleet, met name die van de 735i. De aanschaffingsprijzen zijn niettemin hoog, zeker die van de 735i, ondanks de meer omvattende uitrusting. De 735i kost zo’n 15.000 gulden meer dan de 728i, een bedrag waarvoor men ook een aardige tweede auto zou kunnen kopen.

Plus en min
+ zeer hoge prestaties
+ uitstekende rijeigenschappen
+ zeer comfortabel
+ complete uitrusting
+ fraaie vormgeving
- relatief sterk windgeruis
- hoge aanschaffingsprijs, vooral de 735i

Motoren
Watergekoelde zescilinders-in-lijn, voorin geplaatst. In principe dezelfde motoren als voorheen. Nieuw is de brandstofinspuiting van de 728i; de motor van de 735i, die zowel een grotere boring als slag heeft dan de 728i motor, wordt sinds medio ’78 gebruikt in de 6-serie. Zowel de 728i als de 735i hebben een bovenliggende nokkenas, L-Jetronic brandstofinspuiting en contactpuntloze transistorontsteking.
   728i: cilinderinhoud 2788 cm³. DIN-vermogen 184 pk bij 5800/min. Koppel 240 Nm bij 4200/min. De vorige motor met carburateurs leverde een vermogen van 170 pk bij 5800/min en een koppel van 233 Nm bij 4000/min. Het vermogen is dus duidelijk toegenomen, het koppel veel minder en het maximum wordt bovendien bij een iets hoger toerental geleverd. Specifiek vermogen van de inspuitmotor 65,9 liter/pk, een hoge waarde, die duidelijk boven het gemiddelde ligt. Maar het prestatiepotentieel is zo hoog dat het vrijwel nooit volledig en zelden lang achtereen wordt aangesproken. Specifiek gewicht 8,3 kg/pk, een zeer gunstige verhouding.
   735i: cilinderinhoud 3453 cm³. DIN-vermogen 218 pk bij 5200/min. Koppel 310 Nm bij 4000/min. Deze specificatie is precies dezelfde als die van de motor welke al langer in de 6-serie wordt gebruikt. Specifiek vermogen 63,1 pk/liter, iets minder hoog dus dan van de 728i motor, maar ook deze waarde ligt boven het gemiddelde, zeker voor een zescilinder. Specifiek gewicht 7,2 kg/pk duidelijk nog gunstiger dan van de 728i.

Prestaties
Zeer indrukwekkend, hetgeen voor beide wagens geldt. De onderlinge verschillen zijn weliswaar niet erg groot, maar de 735i is toch iets sneller en de acceleratie loopt vooral bij hoge snelheden merkbaar gemakkelijker dan bij de 728i. Topsnelheid van laatstgenoemde 199 km/h, 3 km/h sneller dan de fabrieksopgave. De 735i loopt 212 km/h, precies conform de fabrieksopgave. Deze snelheid wordt bereikt in de vierde versnelling, in vijf komt de wagen tot een top van 209 km/h.
   Nog imposanter dan de hoge topsnelheden is de razendsnelle acceleratie vanaf stilstand.
   De 728i kan er wat van, de 735i is duidelijk nog sneller. Vooral bij hoge snelheden blijken de verschillen duidelijk. De 735i trekt ‘achteloos’ door tot snelheden van omstreeks 175 km/h, bij de 728i gaat het boven snelheden van circa 160 km/h meer moeite kosten. Zeer soepele motoren, die beide een goede trekkracht bij lage toerentallen hebben. Bij de 735i is die nog weer merkbaar groter. Veel schakelen is absoluut niet noodzakelijk, maar vooral bij de 728i is de trekkracht in de hogere regionen zo enorm veel groter dan in het lagere toerengebied, dat men toch de neiging heeft regelmatig de pook te hanteren. De vierde versnelling is bij beide wagens bruikbaar in stadsverkeer, de vijfde van de 735i heeft onder die omstandigheden geen praktische betekenis.

Brandstofverbruik
Vanzelfsprekend niet gering als gevolg van de grote afmetingen van de wagens en het hoge prestatieniveau. De 735i zal bij gelijke rijsnelheden als gevolg van het relatief lagere toerental iets zuiniger zijn dan de 728i, maar bij motoren met inspuiting kunnen we met onze huidige apparatuur het verbruik bij constante snelheden niet exact meten.
   Houdt men zich hier te lande aan de snelheidsbeperkingen, dan zal het gemiddelde verbruik van beide wagens variëren tussen 7 en 9 km/l. Rijdt men de wagens naar wat ze waard zijn – en daar heeft men dan zeer duidelijk het buitenland voor nodig – dan zal het gemiddelde verbruik schommelen tussen 5 en 7 km/l. Niet gering, maar van dergelijke wagens is ook niet anders te verwachten.

Transmissie
Achterwielaandrijving. Volledig gesynchroniseerde vier-, respectievelijk vijfversnellingsbak met vloerschakeling. De overbrengingsverhoudingen in de bak zijn praktisch gelijk, maar de motor van de 735i maakt door de vijfde versnelling en een ‘langere’ eindreductie bij gelijke rijsnelheden toch aanmerkelijk minder toeren.
   Het schakelen verloopt wat indirect, maar licht en soepel. Zeer korte pook, desondanks is de slag wat aan de grote kant. Uitstekend werkende synchromeshes. De vergrendeling van de achteruit is niet al te positief.
   De koppeling komt soepel in aangrijping, de benodigde pedaalkracht is wat hoger dan normaal, echter niet in hinderlijke mate.

Besturing
Bekrachtigde besturing, niet al te direct, maar wel zeer precies. Goed gedoseerde, niet te sterke bekrachtiging; het wegcontact voelt bij hoge rijsnelheden wat licht aan, maar in feite blijt het toch redelijk goed bewaard. Lichte bediening, ook bij parkeersnelheden. Licht onderstuurkarakter.

Koersvastheid op rechte weg
Eveneens goed. Oneffenheden in het wegdek hebben amper invloed op de koers, zijwind is nauwelijks te merken. Dribbelverschijnselen doen zich niet voor. Al met al een zeer rustige besturing, die een belangrijke bijdrage levert tot het algehele comfort.

Gedrag in bochten
Goed. Wel vergt de enorme trekkracht aan de achterwielen enige beheersing van de rechtervoet van de bestuurder. Dit geldt vanzelfsprekend onder minder gunstige omstandigheden, maar de trekkracht aan de achterwielen is zo groot, dat ook op droge wegen zijdelings ‘uitbreken’ gemakkelijk kan optreden als men wat achteloos gasgeeft. Correcties zijn weliswaar heel goed uitvoerbaar, maar een redelijke voertuigbeheersing is toch wel vereist. Het overhellen van de carrosserie neemt geen hinderlijke vormen aan, wel helt de wagen relatief iets te sterk over bij geringe stuuruitslagen. Dit heeft enige (zij het geringe) consequenties voor de strakheid van de besturing, hetgeen weer een gevolg is van het feit dat ook aan het veringscomfort veel aandacht is besteed.
   Ook in bochten geen dribbelverschijnselen.

Handelbaarheid en bediening
Algehele bediening licht en gemakkelijk. Benodigde apparatuur goed onder handbereik. Schakelaars voor ruitenwissers en ruitensproeiers aan stuurkolom. Alleen de hoofdschakelaar voor de verlichting zit wat minder handig, nogal ver achter het stuur, op het dashboard. Tipstand voor clignoteurs. Vlotte starters.
   Ook de handelbaarheid geeft nauwelijks problemen. Mede dank zij de stuurbekrachtiging zijn de wagens ondanks hun afmetingen vlot wendbaar in stadsverkeer. Goed uitzicht, vooral bij de 728i. Bij de 735i wordt het uitzicht naar achteren wat belemmerd door de forse hoofdsteunen op de rugleuning van de achterbank. Ook de hoofdsteunen op de voorstoelen – dit geldt voor beide wagens – zijn wat hinderlijk voor het zicht schuin naar achteren, althans wanneer ze in de hoogste stand staan. De blinde hoeken naast de achterruit zijn niet hinderlijk, wel zijn de voorruitstijlen fors bemeten. De voorzijde van de wagen is redelijk goed gemarkeerd, de achterzijde veel minder goed.

Vering
Soepel en comfortabel, maar maakt bepaald geen weke indruk. Grote oneffenheden worden bij beide typen goed verwerkt. Kleine worden in verhouding wat duidelijker doorgegeven, vooral bij de 735i, die ‘zwaardere’ banden heeft; ook bij laatstgenoemde wordt echter hierdoor nauwelijks afbreuk aan het comfort gedaan. Uitstekende schokdemperwerking.

Comfort
Ligt op een zeer hoog peil. Bij de 735i nog net iets hoger dan bij de 728i; de motor van eerstgenoemde is ondanks de hoge prestaties over het gehele toerenbereik bijzonder stil en nauwelijks te horen. Voor de motor van de 728i geldt in grote lijnen hetzelfde, alleen bij zeer hoge toerentallen en fel optrekken is een lichte, niet hinderlijke brom merkbaar. Beide motoren zijn nagenoeg vrij van trillingen en resonanties.
   Mede door het ontbreken van duidelijke motorgeluiden valt het windgeruis des te meer op, zelfs al bij snelheden van 100 à 120 km/h. Echt storend zijn deze geluiden tot snelheden van omstreeks 160 km/h niet, maar aan wagens uit deze klasse mag men natuurlijk ook op dit punt zeer hoge eisen stellen. De banden veroorzaken weinig bijgeluiden, alleen bij de 735i slaan ze erg sterk op korte oneffenheden zoals richels in betonwegen en dergelijke.
   De rustige besturing, de vering en de prettige zitpositie leveren positieve bijdragen tot het algehele comfort.

Remmen
Rondom schijfremmen, de voorste zijn inwendig geventileerd. Rembekrachtiging. Bereikbare vertraging ruimschoots voldoende, mist men het pedaal bewust doseert. Als men te hard trapt blokkeren vooral de voorwielen erg snel, waardoor de bereikbare vertraging merkbaar lager is. Benodigde pedaaldruk gering, ook bij warme remmen.
   Bereikbare handremvertraging eveneens ruimschoots voldoende.

Carrosserie
Vierdeurs, zelfdragend. Fraaie vormgeving met een duidelijk eigen gezicht. Niet zo strak als enkele nieuwe, moderne ontwerpen, maar daardoor ook minder aan tijd gebonden. Zeer goed verzorgde afwerking.

Interieurruimte
Zowel voor- als achterin zeer royaal. Voorin is de beenruimte zelfs erg groot, de hoofdruimte ruimschoots voldoende. Wel neemt de brede console op de middentunnel veel plaats in beslag. Ook achterin is er veel beenruimte, de hoofdruimte is er toereikend. In de 735i was een schuifdak gemonteerd (niet standaard), hetgeen consequenties heeft voor de hoofdruimte, zowel voor- als achterin. Wat lastig bij het in- en uitstappen is, ook weer bij de 735i, de handgreep aan de bestuurderszijde.

Bagageruimte
Grote, keurig afgewerkte koffer met een tamelijk hoge rand aan de achterzijde. Het reservewiel staat rechtop tegen de rechter zijwand.
   In het interieur een ruim, verlicht en afsluitbaar dashboardkastje. Aflegmogelijkheden op het dashboard en op de middenconsole. Bakken in de voorportieren en tassen in de rugleuningen van de voorstoelen.

Zitplaatsen
Voorin zeer royale en comfortabele, zij het wat harde stoelen, die een uitstekende steun geven, ook in zijdelingse richting. De rugleuningen zijn volledig verstelbaar. De bestuurdersstoel is zowel aan de voor- als aan de achterzijde in hoogte verstelbaar. Bovendien is het stuurwiel axiaal verstelbaar, zodat iedereen een goede zitplaats kan vinden.
   In hoogte verstelbare en kantelbare hoofdsteunen op de rugleuningen van de voorstoelen. De 735i heeft ook op de rugleuning van de achterbank twee kantelbare hoofdsteunen.
   Beide typen hebben een licht geprofileerde achterbank met een opklapbare armsteun in het midden.

Veiligheid
Uitstekende rijeigenschappen, zeer rustige besturing. Goede remmen met diagonaal gescheiden circuits.
   Enkele uitspringende delen op kniehoogte. Knipperlichtinstallatie. Korte, gedeelde stuurkolom. Kindersloten op de achterportieren. Gelaagde voorruit. Voorin driepuntsgordels met oprolautomaat; eenhandsbediening en drukknopsluiting. Beide onderste bevestigingspunten bevinden zich aan het stoelframe, zodat een optimale heupfixatie verkregen wordt; ook het schoudergedeelte ligt goed aan. Achterin twee automatische driepuntsgordels, in het midden van de achterbank bovendien een vaste heupgordel.

Dashboard
Bijzonder fraai en overzichtelijk uitgevoerd, ’s avonds is het bovendien prachtig en doelmatig verlicht. Het dashboard van de 735i is ten dele met hout afgewerkt. Duidelijk afleesbare snelheidsmeters en toerentellers. De afwijking van de snelheidsmeters is vooral bij hoge snelheden gering, de toerentellers geven vrijwel nauwkeurig aan.
   Meteraanwijzers voor benzinevoorraad en koelwatertemperatuur; beide zijn gecombineerd met een lampje. Voorts waarschuwingslampjes voor oliedruk, laadstroom, clignoteurs, grootlicht, achterruitverwarming, handrem, remvloeistofniveau, slijtagetoestand van de remblokken (de beide laatste alleen bij de 728i) en mistachterlicht.
   De 735i heeft links in het dashboard een apart paneel voor diverse functiecontroles. Door een druk op een testknop kunnen door middel van oplichtende lampjes gecontroleerd worden: het motoroliepeil, remvloeistofniveau, koelwaterniveau, het niveau van de vloeistof voor de ruitensproeiers, de werking van achter- en stoplichten en de slijtagetoestand van de remblokken.
   Bekleed stuurwiel, bij de 735i met echt leer. Beide versies hebben een digitaal klokje.

Verwarming en ventilatie
Kachelcapaciteit ruimschoots voldoende, temperatuur uitstekend regelbaar. Diverse uitstroomopeningen op het dashboard. De bediening is erg eenvoudig door middel van druktoetsen; de kleppen worden pneumatisch gestuurd. Aparte uitstroomopeningen voor de ontwaseming van de zijruiten via de voorportieren. Ook in de voetenruimte achterin zijn uitstroomopeningen; de richting van de luchtstroom kan de passagier zelf regelen.
   Geen rechtstreekse toevoer van buitenlucht, maar de opbrengst van de kachelinstallatie is zo groot, dat dit geen problemen op zal leveren. Afzuiging uit het interieur. Ventilator met vier snelheden.

Verlichting en signalering
Hoofdverlichting met uitstekende lichtopbrengst; dubbele koplampen, alle met halogeenlampjes. Grootlichtsignalering. Mistachterlicht. De 735 i heeft verder apart in te schakelen mistlampen voor en een tweede mistachterlicht.
   Aparte parkeerlichten, geschakeld via contactslot en clignoteurschakelaar. Achteruitrijlampen.
   Interieurverlichting, één (bij de 735i twee) lichtpunt(en), werkend over alle vier portieren. De lampjes zijn apart vanaf het dashboard in te schakelen. Regelbare dashboardverlichting; de bedieningsapparatuur op het dashboard is fraai en zeer duidelijk verlicht. Bij het afzetten van het contact schakelt de hoofdverlichting automatisch over op stadslicht. Lichtpunt in de kofferruimte en in het motorcompartiment.
   Reflectoren in alle portieren.

Standaarduitrusting
Handgrepen voor passagiers voor- en achterin. Ruitenwissers – twee snelheden en intervalstand met vaste pauzeduur – nemen ook bij hoge rijsnelheden goed af. Elektrische ruitensproeier; bij het sproeien treden tevens de wissers voor enige slagen in werking. De sproeier van de 735i heeft een extra reservoir voor vloeistof voor het verwijderen van siliconenaanslag.
   Binnenspiegel met antiverblindingsstand. Van binnenuit verstelbare buitenspiegel, elektrisch bediend en bij de 735i ook nog verwarmd; op de testwagen was als extra een rechterbuitenspiegel gemonteerd. Contactslot met stuurslot en doorstartblokkeerinrichting. Dagteller, twee aanstekers en afsluitbare tankdop. Elektrische achterruitverwarming.
   De 735i heeft verder een aantal extra’s zoals: een centraal portiervergrendelingssysteem, waarin ook het kofferdeksel en de klep van de benzinetankdop zijn begrepen, verwarmd portierslot aan de bestuurderskant, licht getint glas, lichtmetalen velgen, lampje in het contactsleuteltje.
   Stoffen bekleding; de 735i fraai velours. Tapijtvloerbedekking.
   Gereedschap: krik, wielmoersleutel, drie steeksleutels, waterpomptang, schroevendraaier en bougiesleutel. De 735i heeft voorts nog drie ringsleutels, een pijpsleutel, een combinatietang en een set reservelampen. Bij beide wagens is het gereedschap keurig en overzichtelijk opgeborgen in een doos aan de onderzijde van het kofferdeksel. Beide uitvoeringen hebben een uitneembaar zaklampje in het dashboardkastje, dat automatisch wordt bijgeladen.
   Bij de 735i zit in de opklapbare armsteun van de achterbank een verbanddoos keurig weggewerkt; bij de 728i is de ruimte hiervoor ook aanwezig, alleen de doos moet men zelf aanschaffen.

Documentatie
Duidelijk en uitvoerig Duits instructieboekje; een Nederlandse vertaling is in bewerking. Een onderdelenboek en een werkplaatshandleiding zijn niet voor particulieren verkrijgbaar.

 

BMW 728i

BMW 735i

Acceleratie uit stilstand in s

0 –  60 km/h

4,3

3,6

0 –  80 km/h

6,4

5,5

0 – 100 km/h

9,7

7,8

0 – 120 km/h

13,2

11,1

0 – 140 km/h

18,0

14,9

0 – 160 km/h

25,8

20,8

Tussenacceleratie in IV in s

 60 – 80 km/h

5,7

4,6

 80 – 100 km/h

5,8

4,8

100 – 120 km/h

5,6

5,0

120 – 140 km/h

6,1

5,3

Topsnelheid in km/h

199

212

Geluidsniveau in de wagen in dB (A)

Bij 60 km/h

60

61

Bij 80 km/h

66

63

Bij 100 km/h

68

67

Bij 120 km/h

71

70

Bij 140 km/h

74

73

Bij 160 km/h

78

76

Bij topsnelheid

83

82


E23 TESTBERICHTEN