TEST BMW 745i

HEMELBESTORMER

Uit auto motor und sport 18/1983. Door Gert Hack. Vertaling Bram Visser, 2004.

In de automobiele bovenlaag heerst een dunne lucht, de eisen zijn hoog. BMW dartelt sinds zes jaar met de 7-serie in deze regio rond en kan in elk geval, na Daimler-Benz, verwijzen naar het op één na beste resultaat.
   Alleen de 745i, die het met een turbogeblazen zescilindermotor opneemt tegen de volumineuze V8- en V12-machines van de concurrentie, vond bij de kopers tot nog toe niet de juiste wederliefde. Hij maakt nog geen tien procent uit van de totale afzet van de 7-serie.
   Waarschijnlijk hierom beloofden de Beiers vorig jaar al een elementaire stap voorwaarts voor de nobelste BMW. Onder de leuze Innovatiestap ‘82 verschenen dubbelzijdige advertenties: ‘In de geschiedenis van de automobiel markeert deze BMW de waarschijnlijk beslissende stap in de elektronische toekomst. BMW presenteert de machine die vier jaar vooruitdenkt: de nieuwe BMW 745i.’
   Het denken viel klaarblijkelijk nog zwaarder dan het opschrijven van de advertentie. Want eerst moesten de op deze wijze per advertentie gemotiveerde geïnteresseerden bijna een jaar wachten, tot de Innovatiestap ’82 ook in het topmodel werkzaam werd. Maar ze hoeven niet te kniezen, want volgens BMW perswoordvoerder Thomas Gubitz is er in deze auto ‘alles aan technologie gestopt, wat BMW voor serierijp houdt’.
   Technologie betekent bij BMW in eerste instantie elektronica. En zo bestuurt in de nieuwe 745i niet alleen een digitale motorelektronica (Bosch Motornic II) ontsteking en mengselsamenstelling, maar ook de automatische transmissie valt binnen de elektronische invloedsfeer.
   Die laatste is geheel en al nieuw en behoort tot de soort van viertrapsautomaten met koppelomvormer, om de krachten en brandstof veslindende slip te elimineren. Daar is op zich niets ongewoons aan. Wel ongewoon aan de 745i automaat is het feit dat zowel in de derde als in de vierde versnelling de met slip werkende omvormer overbrugd worden kan en dat dit op aanwijzing van stuurelektronica gebeurt, die rekening houdt met de motorbelasting en andere signalen.
   In de praktijk gebeurt dit op hoogst aangename wijze. De overbrugging is nauwelijks merkbaar en alleen op de toerenteller duidelijk af te lezen. Alle overige schakelmomenten verlopen even soepel. Ook dit is de verdienste van de elektronica: bij het schakelen wordt kortstondig de ontsteking verlaat om het motorkoppel te reduceren; bovendien zorgt een elektronische sturing van de hydraulisch bediende schakelkoppeling voor een zo zacht mogelijk aangrijpen.
   BMW zou BMW niet zijn, als de elektronische mogelijkheden niet ook gebruikt zouden worden om de drang tot spelen te bevredigen van de klanten die geloven aan de vooruitgang. Een draaiknop naast de gebruikelijke keuzehendel geeft keuze tussen drie schakelprogramma’s. In programma E, de normale stand, schakelt de bak zo verbruikseconomisch mogelijk door alle versnellingen heen; per kickdown of keuzehendel kan naar keuze worden teruggeschakeld. In het Sportprogramma (S) worden alleen de drie laagste versnellingen gebruikt en draait de motor bij volledig ingetrapt gaspedaal steeds tot aan de toerenlimiet. In de 3-2-1-stand tenslotte, laten de individuele versnellingen zich fixeren.
   Zo veel mogelijkheden maken het moeilijk om te kiezen. Zo kan bijvoorbeeld op hoge snelheid de derde versnelling op vier verschillende manieren worden geactiveerd:
- door kickdown
- door de keuzehendel
- door op S te schakelen
- door op 1-2-3 te schakelen
Of de door stress geplaagde manager daar nog doorheen kan kijken?
   Bij elke nieuwe start staat de bak automatisch in de E-stand. Daarin functioneert hij trouwens zo efficiënt, dat handmatige ingrepen beperkt blijven tot uitzonderingssituaties.
   Een belangrijk manco van de oude 745i was het te hoge verbruik. Rond 20 liter per 100 km zijn ook voor de automobiele topklasse te veel. Naast de nieuwe versnellingsbak en de aërodynamisch verbeterde carrosserie (Cw= 0,41 in plaats van 0,44) moeten vooral motortechnische wijzigingen daar wat aan doen.
   Het werden er zo veel dat BMW terecht van een nieuwe turbomotor spreekt. Om te beginnen werd de inhoud vergroot van 3,2 naar 3,4 liter en steeg de compressieverhouding van 7,5 : 1 naar 8,0 : 1. Beide maatregelen hebben een hoger basiskoppel, vooral bij lage toeren, tot gevolg en bovendien wordt de thermische werkingsgraad verhoogd. Verder opent de overschakeling op Motronic hoogst nauwkeurige mogelijkheden om ontsteking en laaddrukverloop te beïnvloeden. Zo melden bijvoorbeeld twee in het blok geplaatste klopsensoren eventueel pingelen aan een computer, die dan de ontsteking terugneemt of, bij aanhoudende pingelneiging, de laaddruk reduceert.
   Het gecompliceerde systeem maakt het in extreme gevallen mogelijk dat er minderwaardige brandstof wordt gebruikt, waardoor het vermogen daalt zonder dat de motor wordt beschadigd.
   Alle maatregelen tezamen leidden bij gelijkblijvende waarden voor vermogen en koppel tot een nominale verbetering van de vermogenskarakteristiek, omdat de toerentallen zijn gedaald. Het maximum koppel wordt nu al bij 2000/min bereikt (dat was 2600/min) en het maximum vermogen wordt bereikt bij 4900/min (was 5100/min). Goede voorwaarden dus, om het ontwikkelingsdoel van een verbruiksvermindering te bereiken.
   Dat dit gelukt is, tonen niet alleen de DIN-cijfers, die gemiddeld tien procent gunstiger zijn dan bij de voorganger. Ook tijdens de test werd een verminderd verbruik geconstateerd: met 17,5 liter/100 km is de 745i absoluut gezien niet echt een verbruikswonder, maar in zijn klasse hoort hij daarmee tot de zuinigste van het land.
   Minder prettig is echter het – net als vroeger – vertraagd inzetten van de turbo, maar vooral de eclatante zwakte die de nieuwe 745i bij wegrijden vanuit stilstand aan de dag legt. Dat zorgt voor duidelijk slechtere tijden in het onderste acceleratiebereik (8,7 in plaats van 7,2 seconden van 0 tot 100 km/h). Ook in het verdere verloop is de acceleratie niet zo goed als vroeger, hoewel ze in dezelfde topsnelheid eindigt (225 km/h in de derde versnelling).
   Het verlies aan dynamiek heeft aan de andere kant ook een voordeel. De vroeger nogal storende turboduw is zo sterk verminderd, dat alleen nog bij nat wegdek het gaspedaal met meer voorzichtigheid moet worden bediend. Maar ook om een andere reden is het rijgedrag beter beheersbaar geworden: de nieuwe achteras met kleinere voorloophoek van de dwarsarmen en de extra stuurarm zorgt voor een neutraal weggedrag.
   Er zijn dus veel dingen beter geworden aan de nieuwe 745i, en de standaarduitrusting met ABS en niveauregeling achter ligt boven dat wat gebruikelijkerwijze in deze klasse wordt aangeboden. Geen twijfel ook dat deze BMW met het gebruik van de modernste elektronica de top van de automobielbouwkunst heeft beklommen. Alleen zijn daar ook al anderen – zonder zuurstofmasker zo te zeggen.


Voordelen
+ goed aangepaste automaat
+ zeer goede handelbaarheid
+ hoge loopcultuur
+ zeer goede prestaties
+ groot ruimteaanbod

Nadelen
- onpraktische stoelverstelling
- gecompliceerde bediening van verwarming en ventilatie
- moeizaam wegrijden vanuit stilstand
- slechte tractie
- weinig opbergruimte


 

BMW 745i

BMW 745i (oud)

Aantal cilinders

6

 6

Cilinderinhoud (cm³)

3430

3210

Boring x slag (mm)

92,0 x 86,0

89,0 x 86,0

Vermogen (pk @ 1/min)

252 @ 4900

252 @ 5200

Koppel (Nm @ 1/min)

380 @ 2200

380 @ 2600

Compressieverhouding

8,0 : 1

7,5 : 1

Kleppenbediening

ohc

Ohc

Mengselbereiding

Inspuiting Bosch Motronic uitlaatgasturbocompressor

Inspuiting Bosch L-Jetronic uitlaatgasturbocompressor

Transmissie

4-trapsautomaat

3-trapsautomaat

Gewicht (kg)

1645

1682

Max. totaalgewicht (kg)

2100

2070

Wielbasis (mm)

2795

2795

L x B x H (mm)

4860 x 1800 x 1430

4860 x 1800 x 1430

Acceleratie in s.
0 –   60 km/h

5,0

3,7

0 –   80 km/h

6,5

5,3

0 – 100 km/h

8,7

7,2

0 – 120 km/h

11,5

9,8

0 – 140 km/h

14,9

12,9

0 – 160 km/h

20,0

17,4

0 – 180 km/h

27,6

23,4

0 – 1 km

29,2

27,6

Topsnelheid in km/h

225

225

Testverbruik (l/100km)

17,5

19,5

Interieurgeluid in dB (A)
Bij 100 km/h

66

67

Bij 130 km/h

73

72

Bij 160 km/h

75

74

Bij 180 km/h

77

78

Prijs (DM)

64 638

-

 

Standaarduitrusting
ABS; linker buitenspiegel elektrisch verstelbaar en verwarmd; boordcomputer; check-control; toerenteller; bestuurdersstoel mechanisch in hoogte verstelbaar; getint glas; halogeen koplampen; leren stuurwiel; lichtmetalen velgen met 205/70 VR14 banden; mistlampen; niveauregeling; stuurbekrachtiging; centrale portiervergrendeling.


E23 TESTBERICHTEN