TEST BMW 745i

VERBRUIKSWONDER

Uit auto motor und sport 25/1981. Door Wolfgang König. Vertaling Bram Visser, 2004.

Bij de trots van de onderneming, het topmodel 745i, scheidden zich bij BMW in München de geesten. Spraken de reclamespecialisten van “het hoogste bereik in het internationale aanbod van luxe limousines” – de technici veranderden hier liever van gespreksonderwerp.
   Want het vlaggenschip van het edele merk uit München haalde niet alleen hoge cijfers qua vermogen en snelheid. Het blijvende bewijs voor zijn hoge positie, dat liet zich niet lang verbloemen, leverde het verbruik.
   In een eerste test bereikte auto motor und sport een gemiddelde van 21,6 l/100 km en schrijft ‘dat elke noemenswaardige acceleratie het tijdelijke verbruik tot ver boven de 30 l/100 km omhoog drijft’.
   De Beiers wilden het verwijt van energieverspilling niet op zich laten zitten. Op de automobieltentoonstelling in Frankfurt presenteerden ze een verbeterde versie van de 745i, die nu tien procent zuiniger zou zijn.
   Voor de motorspecialisten van BMW ging het hier om het principe. Want tenslotte bleek dat, wat oorspronkelijk werd gepropageerd als voordeel, een nadeel. Zo zag men om zuinigheidsredenen af van een daadwerkelijke 4,5-liter motor, zoals de typeaanduiding die belooft, en verving die door een zescilindermotor met turbocompressor en slechts 3,2 liter inhoud, maar met ongeveer evenveel vermogen. Maar in de praktijk ging die vlieger niet op. Aan de verbruikscijfers van de duidelijk volumineuzere concurrent van Daimler-Benz kon de turbo-BMW niet tippen.
   Een van de oorzaken ligt in de bij een turbomotor noodzakelijke lage compressie, wat bij deellast het rendement verslechtert en het verbruik omhoog drijft. Met een verfijnderde aanpassing van het elektronisch gestuurde inspuitsysteem lukte het de BMW-technici de compressieverhouding van 7,0 : 1 tot 7,5 : 1 te verhogen.
   Dat deze toch bescheiden verhoging toch leidt tot een aanzienlijk lager verbruik, maakt een vergelijk van de normcijfers (naar DIN 70 030) duidelijk:
- bij 90 km/h: 10,2 tegen 11,6 l/100 km
- bij 120 km/h: 11,7 tegen 13,5 l/100 km
- in de stadscyclus: 17,1 tegen 20,5 l/100 km
   Ook tijdens onze test konden besparingen worden genoteerd, hoewel bij het vol benutten van het vermogen nog altijd spelenderwijs waarden van meer dan 20 l/100 km werden gerealiseerd. Met gemiddeld 19,5 liter consumeerde de zuinigere 745i toch altijd nog 9,7 procent minder dan zijn voorganger.
   Maar daarmee zullen de motorenmannen van BMW vast niet tevreden zijn, zeker omdat de eveneens op spaarkoers gekeerde concurrentie uit Stuttgart zich op de borst kan slaan met veel grotere besparingen. Zo nam het topmodel van Daimler-Benz, de 500 SEL met 5,0-liter achtcilindermotor, in de test genoegen met gemiddeld 15,9 l/100 km.
   Na deze welkome verbruiksdaling had de fijnslijperij van de BMW-technici nog een prettig neveneffect. De nieuwe afstelling en de hogere compressie zorgen voor een aanmerkelijk beter koppelverloop bij lage toeren en voor spontaner reageren bij wisselende belasting.
   Terwijl de 745i ooit door zijn taaie aanloop onder de 2500/min en de daarop volgende onverhoopte heftige krachtexplosie van de turbomotor veel concentratie vergde, is dit turbo-effect nu duidelijk verzacht, wat resulteert in een ontspannendere, minder hectische rijstijl.
    Over gebrek aan temperament kan de bestuurder zich niet beklagen. In tegendeel: tijdens de acceleratiemetingen zette de nieuwste BMW zich zelfs nog feller in beweging dan zijn toch al bovengemiddeld snelle voorganger. Wat dat betreft is de 745i momenteel zeker de snelste serielimousine ter wereld.
   Bij handmatig opschakelen van de 3-trapsautomaat en vol uitdraaien tot aan de toerentalbegrenzer, accelereerde de BMW van 0 tot 100 km/h in slechts 7,2 seconden (vroeger 7,9 seconden) en bereikte de 160 km/h na 17,5 seconden (was 18,2).
   Als de bestuurder het schakelen overliet aan de automaat, dan waren de cijfers 7,8 en 18,2 seconden.
   Boven de 190 km/h houdt het indrukwekkende acceleratievermogen op – een gevolg van de aanzienlijke luchtweerstand van de grote BMW-carrosserie, die met een Cw-waarde van 0,44 een slecht figuur slaat.
   Ook de topsnelheid is daarvoor een indicatie. Weliswaar bereikt de 745i met 225 km/h een zeer hoge waarde, maar gezien het nominale vermogen van 252 pk maakt deze waarde nauwelijks indruk. Ter vergelijk: de belangrijkste concurrent, de Mercedes 500 SEL, haalt met 20 pk minder 234 km/h.
   Deze academische soevereiniteit doet echter geen afbreuk aan de overtuigendste kwaliteit van de BMW: de 745i is een reisauto bij uitstek. Zijn gebied is de Autobahn. Hier maakt hij moeiteloos zeer hoge snelheidsgemiddelden mogelijk, betovert door zijn zuivere rechtuitloop en veilige rijeigenschappen en spaart de zenuwen met zijn duidelijk waarneembare, maar zeer gecultiveerde motor.
   Enkele details verdienen echter net als vroeger wat kritiek. Zo is het windgeruis van de carrosserie te luid, de vorm van de leuningen van de voorstoelen veroorzaakt bij veel passagiers op lange afstanden een pijnlijke rug, en de vering zou dwarsrichels en korte oneffenheden beter kunnen verwerken.
   Gebleven is ook het op bochtenrijke trajecten niet echt onschuldige weggedrag. De nog altijd wat vertraag inzettende, ongehoord krachtige turboduw en het oversturende karakter van de BMW verlangen hier een behoedzame gasvoet en in sommige omstandigheden snelle reacties.
   Daarbij komt de bestuurder de uitstekende, zeer precieze stuurbekrachtiging van pas, die ook een wezenlijke bijdrage levert aan de aanzienlijke handelbaarheid van de grote, bijna 1,7 ton zware limousine. De sportieve handelbaarheid behoort zonder twijfel tot de voortreffelijke specialiteiten van het ruime Beierse vlaggenschip.
   Een andere specialiteit is de uitgebreide uitrusting, die zelfs een remsysteem met antiblokkeerregeling (ABS) omvat. Nieuw is de voor het eerst in de 5-serie getoonde Service-Intervallanzeige en de tegen meerprijs (1360 mark) leverbare elektrische stoelverstelling. Dit hulpmiddel heeft niet minder dan tien onverlichte en onoverzichtelijke drukknoppen per stoel en is bepaald geen toonbeeld van doordachtheid. Datzelfde geldt voor de standaard boordcomputer met twaalf knoppen, bij de bediening waarvan de bestuurder te veel van het verkeer wordt afgeleid.
   Maar de BMW-technici zijn nog lang niet aan het eind van hun Latijn. De volgende stap in de carrière van het topmodel is al in zicht. Zodra de capaciteit van Bosch in Stuttgart het toestaat, zal de 745i er zijn met Motronic, een centrale, digitale besturing van ontsteking en inspuiting. Het voordeel van deze dan tot 3,5 liter vergrote motor: een lager verbruik bij minstens gelijk vermogen.
   Maar dat kan nog wel even duren – gezien de stand van zaken meer dan een jaar.

Voordelen
+ zeer goede prestaties
+ gecultiveerde motor
+ uitgebreide uitrusting
+ zeer goede handelbaarheid

Nadelen
- hoog verbruik
- veel windgeruis
- slechts doorsnee veercomfort

Standaarduitrusting (DM 56 150,-)
Getint glas; hoofdsteunen voor en achter; lichtmetalen velgen; sportief onderstel; boordcomputer; Service-Intervallanzeige; centrale waarschuwingslampjes; toerenteller; niveauregeling; centrale portiervergrendeling; halogeen mistlampen; axiale stuurwielverstelling; verwarmd(e) rechter buitenspiegel en portierslot; antiblokkeersysteem.


Topsnelheid (km/h)

225
(6000/min)

Acceleratie in s
0 –   60 km/h

3.7

0 –   80 km/h

5.3

0 – 100 km/h

7.2

0 – 120 km/h

9.8

0 – 140 km/h

12.9

0 – 160 km/h

17.4

0 – 180 km/h

23.4

0 – 200 km/h

34.2

0 –  400 m

15.2

0 – 1000 m

27.6

Souplesse (met kickdown) in s
40 – 100 km/h

4.7

60 – 120 km/h

6.1

Interieurgeluid in dB(A)
Bij   50 km/h

58

Bij 100 km/h

67

Bij 130 km/h

72

Bij 140 km/h

73

Bij 160 km/h

74

Bij 180 km/h

78

Brandstofverbruik in test (liter/100 km)
Minimaal

13.6

Maximaal

24.0

Buitenweg Ø ca. 85 km/h

16.4

Autobahn Ø ca. 145 km/h

23.4

Testverbruik

19.5

Soort brandstof

Super

 
E23 TESTBERICHTEN