TEST BMW 732i 

Uit: Autovisie Jaarboek 1982.

De introductie van de vernieuwde serie topmodellen van BMW kwam in 1980 beslist niet onverwacht. Om het merk met de driepuntige ster in de showroom te vlug af te zijn moest de wagen met het witblauwe embleem beter zijn dan de al reeds bekende topproducten van de concurrent. Daarom ook kwam deze 7-serie al vrij snel op de markt, want de S-modellen van Mercedes zouden ook niet lang meer op zich laten wachten.


Motor
De 732i die wij als testauto uitzochten is uitgevoerd met een zescilinder motor met enkele bovenliggende nokkenas, benzine-inspuiting en elektronische ontsteking. De boring/slagverhouding is met 89 mm tegen 86 mm iets overvierkant, maar daaraan zal de motor ongetwijfeld niet zijn sympathieke karakter ontlenen. Meest opzienbarende onderdeel van de 732i is namelijk de volledig elektronisch bestuurde injectie en ontsteking. De benzinevoorziening vindt plaats door een Bosch L-Jetronic systeem, de ontsteking is geheel elektronisch. Mooie woorden, die in de praktijk betekenen dat voor elke omwenteling van de krukas apart wordt berekend op welk moment en hoeveel benzine moet worden ingespoten, en op welk moment de vonk van de bougies daaraan te pas moet komen. Een techniek die zonder de huidige micro-elektronica niet mogelijk geweest zou zijn. Een techniek ook, die volkomen onderhoudsvrij is, omdat er geen bewegende delen aan het sturende mechanisme te pas komen.
De praktijk blijkt met dergelijke geavanceerde technieken een ommekeer van jewelste in te houden. De motor start na een paar krukasomwentelingen zonder problemen, of het nu koud of goed weer is. Daarna gaat de zespitter gedwee op het normale stationaire toerental draaien, alsof de motor volledig bedrijfswarm is. Je moet gewoon oppassen dat je niet teveel gaat vragen van de motor in koude toestand, omdat alles meteen al honderd procent normaal aanvoelt. Maar natuurlijk zijn water en olie nog niet op temperatuur, en dan is het beter niet al te zware eisen te stellen aan het mechaniek.
Behalve het gemak dat deze krachtbron in koude toestand ten toon spreidt maakt ook de zwaar belaste warme motor nooit een overwerkte indruk. Alle eisen die men aan de wagen kan en mag stellen worden zonder een spoor van moeite ingewilligd. Daarbij blijft het geluidsniveau aantrekkelijk laag (65 dB bij 80 km/h, 69 bij 100 km/h, 73 bij 120 km/h en 77 bij 140 km/h) zodat de wagen nooit een vermoeiende indruk geeft aan de bestuurder en inzittenden.
De prestaties mogen er ook zijn. Natuurlijk werden onze acceleratiecijfers niet in positieve zin beďnvloed door de automatische bak, toch bleef de belangrijke waarde van nul tot honderd binnen de tien seconden en werd voor de nog veel belangrijkere inhaalperiode van 80 tot 120 maar 6,5 seconden genoteerd. Vermogen zat!
Op de rollentestbank bleven er van de door de fabriek opgegeven 197 DIN pk 141 over, ofwel een verlies van 24%. Om dit riante vermogen tot stand te brengen is wel een beetje brandstof nodig, al is het verbruik niet buitensporig voor een dergelijke automobiel. Bij 80 km/h maten we 1 op 12,5, bij 100 was dat 1 op 10,3 en bij 120 km/h 1 op 8,6. Geen auto voor armoedzaaiers, maar toch zeker acceptabel voor het bereikte prestatieniveau, en daardoor toch nog ruim voldoende.
Een uiterst positief hoofdstuk voor deze krachtbron derhalve.

 
Versnellingsbak
Onze testwagen was voorzien van een drieversnellingsautomaat, van het merk ZF. De pook van deze bak volgt een volkomen rechte weg, zonder de links-rechts verschuivingen die bij andere bakken wel voorkomt. Als vergrendeling tegen onverhoeds inschakelen van de achteruit is een indrukbare handgreep aangebracht, die met de vingertoppen te bedienen is. Op het dashboard is in verlichte venstertjes te zien welke versnelling ingeschakeld is.
De werking van deze automaat is volkomen probleemloos. Wie een wagen kiest met een automatische gangwissel doet dat om van een stuk kopzorg af te zijn, om steeds de juiste overbrenging tussen de rechtervoet en achterwielen te hebben. Aan die eis voldoet deze versnellingsbak volledig. De eerste versnelling reikt tot 80 km/h op de teller en de tweede versnelling is tot 130 km/h actief. Daarna gebeurt alles in drie, maar de wagen blijft – mede door een overbrenging van 1 op 1 – nog lekker pittig, ook in het hoogste werk. Door met de hand te schakelen kan in elke versnelling nog wel iets langer doorgetrokken worden, maar nodig is dit niet.
Deze toch vrij zware kolos laat zich met onnatuurlijke snelheden door korte en lange bochten slingeren, en daarbij blijft alles een moeiteloze indruk maken. De wagen heeft een lichte neiging tot oversturen, maar deze wegbrekende achterkant is best in de hand te houden.

 
Besturing, rijpositie
Met een bestuurdersstoel die in de lengte, hoogte en zithoek verstelbaar is en bovendien een traploos regelbare rugleuning heeft kan elke bestuurder de beste zitpositie vinden.
Daarnaast heeft hij de gelegenheid om het stuurwiel dichterbij of verder weg te zetten, zodat hij altijd de beste actieve zitpositie kan vinden.
De bekrachtigde kogelkringloopbesturing werkt voortreffelijk, de bekrachtiging is zeer lastafhankelijk, wat zeer licht parkeren en toch erg secuur rijden op hoge snelheden mogelijk maakt.


Rij- en zitcomfort
Het comfort van de BMW 732i staat op bijzonder hoog peil, met alle aangename eigenschappen die een toch wat sportieve wagen ook moet hebben. Zo blijven de wegoneffenheden voelbaar, maar de hinder die ervan ondervonden wordt is minimaal.
Achterin is voldoende ruimte voor drie volwassenen, die enorme benen kwijt kunnen. Voorin is het zo mogelijk nog rianter voor elkaar. Hoofd- en schouderruimte is royaal voorhanden. Op dit gebied valt er praktisch niets meer te verbeteren aan de grootste BMW-serie.
Het aanspreken van een lagere versnelling door het diep intrappen van het gaspedaal (‘kick-down’) gaat vlekkeloos en bijna zonder hapering. Een versnellingsbak die uitstekend past bij de uitstekende motor waarmee hij moet samenwerken.


Remmen
De BMW is uitgerust met een diagonaal gescheiden remsysteem, met schijfremmen rondom. Voor zijn de schijven voorzien van koelluchtgaten, achter is samen met de schijf een klein trommelremmetje gemonteerd, die dient om de handrem een redelijke werking mee te geven. De werking van het remsysteem is moeiteloos zonder spectaculair te zijn. Nooit heeft men het gevoel aan het vertragingsmechanisme tekort te komen, en de doseerbaarheid is zeer behoorlijk. Een klein puntje van kritiek betreft de veer die in het rempedaal is ingebouwd, die iets aan de sterke kant is. Want waar de assistentie ruim voldoende is, moet in een file toch vrij zwaar op het pedaal geleund worden om het zaakje stil te laten staan. En toch is de kruipneiging van de wagen zeer bescheiden. De werking van de handrem is ruim voldoende.

 
Weggedrag
Deze BMW heeft een weggedrag dat iedereen zal aanspreken. De bedaagde chauffeur, die slechts met comfort en klasse van A naar B wil rijden stelt het rustige stabiele gedrag op prijs en de wat sportieve rijder weet dat hij een auto in handen heeft die een goede bestuurder honoreert met prettig gedrag.
De stabiliteit in de rechte lijn is uitmuntend, waarbij de zeer nauwkeurige besturing ook een rol van betekenis speelt. Oneffenheden noch zijwind hebben invloed op de koers van deze 732i.
Het bochtgedrag is exceptioneel goed.


Interieur, exterieur
De inrichting, met een zeer compleet en verfijnd dashboard, past volledig bij een wagen uit deze klasse. Er is zeer veel zorg besteed aan de afwerking van een en ander en overal blijkt de ingehouden luxe die bij dergelijke auto’s hoort. Het dashboard toont de aandacht die bij BMW altijd aan dit vitale onderdeel wordt besteed, vooral wat betreft de ergonomische aspecten. Vermelding verdient bovendien een zeer geavanceerd verwarmings- en ventilatiesysteem, dat een toonbeeld van eenvoudige, niet afleidende bediening is.
 Voorbeeldje van afwerking een aandacht: als de buitenverlichting aangaat, wordt de belichting van de diverse knoppen en instrumenten gedimd. 
Het exterieur van de 732i is niet merkbaar veranderd ten opzichte van de vorige 7-serie, en waarschijnlijk zal het publiek ook nog geen facelift van deze wagen wensen.


Accessoires
Een auto uit deze prijsklasse is nogal compleet, mag men verwachten. Dat klopt, met als opvallende bijzonderheid een automatisch afsluitbare tankdop. Verder is praktisch van alles erbij te krijgen, van diefstalbeveiliging tot verlichte make-up spiegel voor de passagier(e). Een zeer complete auto, die aan alle eisen voldoet. Des te merkwaardiger is het daarom dat de zijruiten nog met spierkracht open en dicht gezwengeld moeten worden, wat voor deze prijsklasse uiterst ongebruikelijk is.


Conclusie
Te midden van zijn prijsconcurrenten is deze wagen zonder meer een reële aanbieding, maar het lijkt gerechtvaardigd een vraagteken bij een zo grote auto te plaatsen. Wie weet dat er een BMW 535i is en zich serieus afvraagt hoe vaak en hoe ver hij met vijf personen in de auto rijdt, gaat vast een beetje twijfelen. Die 5-serie is namelijk ook al zo goed…
Voor wie toch een echt royale auto noodzaak is, vormt deze 732i een prima aanbieding in de 7-serie, waarbij opgemerkt mag worden dat nog snellere exemplaren beschikbaar, maar bepaald niet dringend gewenst zijn.


JAN LAMMERS OVER DE BMW 732i
Allereerst hebben we deze grote BMW op de slipbaan, waarop nu een flinke laag ijs ligt, uitgeprobeerd. Het hoeft weinig verwondering te wekken dat het gedrag nauwelijks afwijkt van dat van de 733i die we nog maar een paar jaar geleden hier hadden. De sliphoek bedroeg precies zestig graden en dat is toch nog altijd vijf graden boven het door ons gehanteerde gemiddelde. Door het vrij hoge gewicht, de auto weegt maar liefst 1530 kg, is de BMW wel iets 'staartlastig', dat wil zeggen, na de eerste correctie zwiept de auto als het ware door naar de andere kant. Dat is echter niet ongewoon. Het is erg fijn dat de stuurbekrachtiging op deze auto niet tegenwerkt wanneer snel moet worden tegengestuurd, dat bevordert de veiligheid in hoge mate. Op het circuit, waar we een paar ronden met de 732i hebben gedraaid, bleek de auto een redelijk neutraal karakter te hebben. Doordat de auto is voorzien van een automatische transmissie duurt het wel even voor de auto reageert op het gaspedaal, niet overdreven lang, maar om sportief te rijden is dat een beetje vervelend. De auto helt in bochten licht over en bij gas loslaten wordt de wagen overstuurd. Dat valt echter snel te corrigeren. Deze BMW is buitengewoon comfortabel, echt een auto om erg lange afstanden mee af te leggen. Samenvattend, een auto die makkelijk aan te voelen is maar waar je wel wat ruimte bij nodig hebt.


Prijs per 1 oktober 1981
BMW 732i met handgeschakelde 4-bak: fl. 59.590,-

 
BMW E23 TESTBERICHTEN