RANDVERSCHIJNSEL

Nieuw model. BMW 745i met vierkleppenmotor uit Zuid-Afrika.

Uit auto motor und sport 15/1983. Door Jörg Wilhelmy/psch. Vertaling: © Bram Visser, 2005.

In Zuid-Afrika is veel anders. Zelfs premier W. Botha rijdt evenals zijn collega’s uit het kabinet een BMW 7-serie als dienstwagen. Behalve de volksvertegenwoordigers rijden ook de bedrijfsbazen van de goudmijnstaat meestal modellen van het merk BMW. Ongeveer 70 procent van alle in de Zuidafrikaanse BMW-fabriek Rosslyn gebouwde limousines gaan naar bedrijven of ambtenaren.

Bij zoveel officiële welwillendheid is het nauwelijks verwonderlijk dat de Beierse autobouwers in de Republiek Zuid-Afrika inmiddels meer automobielen verkopen dan het Zwaabse traditionele merk Daimler-Benz, dat hier eveneens sterk geëngageerd is.

Opdat deze voor de Münchense onderneming positieve trend ook in de toekomst beklijft, heeft de 100% dochter van de Bayerische Motoren Werke nu haar eigen vlaggenschip, de BMW 745i aan de pers voorgesteld. Voor Dr. Eberhard von Koerber, directeur van BMW Zuid-Afrika, is deze BMW 7-serie “de opwindendste wagen” die hij ooit heeft mogen presenteren.

Opwindend aan dit model is vooral de extreem hoge prijs: zonder 6% BTW kost de BMW 745i made in South Africa exact 65.000 Rand (omgerekend rond de 150.000 Mark). Verder onderscheidt de in Afrika gebouwde grote BMW zich optisch nauwelijks van zijn in München geproduceerde pendant.

Opent men echter de motorkap, dan komen er significante verschillen aan het licht. In plaats van de in West-Duitsland in de 745i geïnstalleerde turbomotor hebben de Zuidafrikaanse ingenieurs de in het interne BMW-spraakgebruik M88 genoemde zescilinder machine geïnstalleerd, die oorspronkelijk voor de middenmotor sportwagen M1 is ontwikkeld. Twee bovenliggende nokkenassen, via een ketting in rotatie gebracht, bewegen in het M88-aggregaat in totaal 24 kleppen – twee in- en twee uitlaatkleppen per cilinder.

Eigenlijk hebben de mannen van BMW Zuid-Afrika de ook optisch attractieve 3,5-litermotor niet ongewijzigd uit de sportwagen overgenomen. De ontwikkelingschef van daarginds, Heinz Muhlberger, heeft in nauwe samenwerking met Paul Rosche, chef van de racemotorenafdeling bij BMW Motorsport, de motor grondig bewerkt. Zo werden bijvoorbeeld de mechanische Kugelfischer-brandstofinjectie en de contactpuntloze transistorontsteking vervangen door de modernste Bosch Motronic.

Dankzij de installatie van deze moderne elektronica, waarvan de microcomputer om de twee krukasomwentelingen ontstekingstijdstip en inspuithoeveelheid opnieuw berekent, kon men de compressieverhouding verhogen van 9,0 naar 10,5:1. Een verbetering van het thermisch rendement en een gelijktijdige reductie van de brandstofconsumptie en schadelijke uitstoot zijn de positieve consequenties van deze maatregelen.

Zo bereikte men tenslotte een vermogen van 290 pk (213 kW), die de in Zuid-Afrika gebouwde zescilinder pas bij een relatief hoge 6500/min levert. Dat is altijd nog 13 pk meer dan destijds in de middenmotorcoupé M1. Ook het maximum koppel steeg van 330 Nm bij5000/min tot nu 340 Nm bij 4400/min.

Zijn kracht levert de vierklepper via een mechanische vijfversnellingsbak. Daarbij gaat het om een door de Duitse firma Getrag geleverde sportbak met de typeaanduiding 265/5, waarvan de vijfde trap een prise directe is.

Naar wens kan de Zuidafrikaanse 745i ook met de nieuwe ZF viertrapsautomaat worden gecombineerd, waarvan het hoogste verzet een overdrivekarakter heeft en die met een Wandler-overbrugging werkt. Met beide transmissies moet de atmosferische 745i echter duidelijk zuiniger opereren dan zijn opgeladen pendant, die met een nominaal vermogen van 252 pk (186 kW) bij 5200/min bovendien duidelijk zwakker gemotoriseerd is. DIN-verbruikcijfers zijn er echter niet.

Ook de prestaties van de meest potente serie-7 liggen boven het niveau van de Münchense turboversie. Zo moet de met een handbak uitgeruste 745i de sprint van nul naar honderd in exact zeven seconden afleggen (745i met automaat: 7,2 s). Nog duidelijker zijn de verschillen in topsnelheid. De turbo 745i bereikte in de laatste auto motor und sport-test exact 225 km/h, voor zijn eigen product noemt BMW of South Africa een topsnelheid van een respectabele 240 km/h. Met deze cijfers katapulteert de potente limousine zich nadrukkelijk in het bereik van sportwagens van hoog karaat. De Zuidafrikaanse BMW-rijders zullen echter nauwelijks in verlegenheid komen om het ter beschikking staande vermogen van de Zeven lang te gebruiken, want op alle straten en snelwegen van de republiek geldt een limiet van 100 km/h.

De bijzondere positie van het Zuidafrikaanse BMW-vlaggenschip blijkt uiterlijk slechts uit bredere wielen en banden. Verder duidt niets aan de limousine, die is voorzien van het bekende 745i-typeplaatje, op de technische lekkernij onder de motorkap. De ongeveer 1690 kilogram zware limousine rolt voor op zeven inch brede lichtmetalen BBS-velgen waarop Pirelli P7’s in de maat 205/55 VR16 zijn gemonteerd. Ook voor de achterwielen greep men in Zuid-Afrika terug op goed en duur uit Duitsland: de acht inch brede BBS-wielen in klassiek spakendesign zijn voorzien van Pirelli-banden in de maat 225/50 VR16.

Opdat de bijna 300 pk ook altijd goed beheersbaar blijft, is de Zuidafrikaanse BMW 745i ook wat betreft de remmen goed uitgerust. Een standaard antiblokkeersysteem (ABS) ondersteunt de gebruikelijke reminstallatie.

De weinige kapitaalkrachtige kopers van het BMW-topmodel genieten bovendien van een exclusieve interieuruitrusting. Behalve de anders geprofileerde stoelen zijn ook de portierpanelen en het dashboard met leer bekleed. Bovendien zijn de met de hand genaaide lederen fauteuils niet alleen verwarmd, maar ook elektrisch verstelbaar.

Zo bezien is de BMW 745i van Zuidafrikaans fabrikaat bijna een zelfstandig model. “We zijn er trots op een model te produceren, dat tot de beste ter wereld behoort”, verklaart BMW-woordvoerder Michael Brandt. Duitse automobilisten zullen echter niet kunnen genieten van de kwaliteiten van deze super-BMW. Niet uitgesloten wordt echter, dat de misschien al in 1985 verschijnende opvolger van de huidige 7-serie voorzien is van de aantrekkelijkere en goedkopere vierklepper in plaats van met de turbomotor. De kans daarop is niet klein, want de Münchense onderneming heeft onlangs de 635 CSi coupé met dit potente vierkleppenaggregaat gepresenteerd. De 745i uit Zuid-Afrika hoeft dus niet eeuwig een randverschijnsel te blijven.

 

Technische gegevens en prestaties (fabrieksopgaven)

MOTOR
Watergekoelde zescilinder lijnmotor, voorin in de lengte ingebouwd, zevenvoudig gelagerde krukas, twee bovenliggende nokkenassen, aangedreven door kettingen, via klepstoters bediende hangende kleppen (vier per cilinder), waterkoeling met pomp en thermostaat, door een thermostaat gestuurde elektrische koelventilator, elektrische brandstofpomp, elektronisch geregeld inspuit- en ontstekingssysteem (Bosch Motronic).
Vermogen 213 kW (290 pk) bij 6500/min, cilinderinhoud 3453 cm³, boring x slag 93,4 x 84,0 mm, compressieverhouding 10,5:1, maximum koppel 340 Nm bij 4400/min.

OVERBRENGING
Achterwielaandrijving, volledig gesynchroniseerde vijfversnellingsbak met tunnelschakeling, eenschijfs drogeplaatkoppeling.
Versnellingsbakverhoudingen: I. 3,72; II. 2,40; III. 1,77; IV. 1,24; V. 1,00; R. 4,23; eindoverbenging 3,45:1.

CARROSSERIE EN ONDERSTEL
Vijfzits limousine met vier deuren, zelfdragende stalen carrosserie.
Voor onafhankelijke wielophanging met dwarsarmen, veerpoten met dubbele onderste draaipunten; achter onafhankelijke wielophanging met schuine draagarmen en veerpoten, hydraupneumatische niveauregeling, stuurbekrachtiging, stuuroverbrenging 15,7:1, hydraulisch dubbel gescheiden remsysteem met antiblokkeersysteem, voor en achter schijfremmen (voor inwendig geventileerd), handrem op de achterwielen werkend.
Velgen voor &Jx16, achter 8Jx16, banden voor 205/55 VR16, achter 225/50 VR16.

AFMETINGEN EN MASSA’S
Wielbasis 2795 mm, spoorbreedte voor/achter 1522/1546 mm, buitenmaten 4860x1800x1430 mm, inhoud kofferruimte volgens VDA-norm 480 liter, tankinhoud 100 liter, massa leeg 1690 kg, maximum toegestane totale massa 2070 kg, maximum toegestane aanhanglast geremd 1600 kg, ongeremd 650 kg, daklast 100 kg.

PRESTATIES
Topsnelheid 240 km/h. Acceleratie 0-100 km/h in 7,0 s. 1 km met staande start in 27,3 s.

 
E23 TESTBERICHTEN